Ministrul Sănătăţii anunţă schimbări importante legate de analizele gratuite. Cei de peste 40 de ani le vor putea face şi la cabinetele care au rămas fără fonduri

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţă că, de la 1 iulie, persoanele care au peste 40 de ani vor putea efectua setul anual de analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi în afara plafonului, adică indiferent dacă laboratorul respectiv mai are sau nu fonduri.

06 iun. 2021, 09:52
Ministrul Sănătăţii anunţă schimbări importante legate de analizele gratuite. Cei de peste 40 de ani le vor putea face şi la cabinetele care au rămas fără fonduri

În prezent, marea problemă este reprezentată de fondurile insuficiente, majoritatea dintre noi aşteptând săptămâni să prindem momentul în care cabinetele primesc fonduri pentru analizele gratuite. De la 1 iulie acest lucru ar urma să se schimbe, cel puţin în cazul persoanelor de peste 40 de ani, după cum ne anunţă ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analizele de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive, să aibă access la acele analize”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Citeşte şi Ioana Mihăilă, reacţie virulentă faţă de medicii care nu se vaccinează. „E inacceptabil ca personalul medical să aibă reticență la vaccinare”

Tot pentru un acces mai ușor la investigațiile de bază, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR, a mai anunţat aceasta. „Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie”, a mai spus Mihăilă, la Aleph News.

Citeşte şi Ce spune Ioana Mihăilă despre valul al patrulea al pandemiei de COVID: „Suntem pregătiţi”