MINIVACANŢĂ 1 iunie 2021. Artificiul găsit de ministrul Muncii pentru a avea PATRU zile libere

Week-endul se apropie, liberul de 1 iunie şi el, însă românii nu vor avea putea face punte între duminică şi ziua de marţi pentru a se bucura de un sfârşit de săptămână prelungit. Raluca Turcan a oferit însă o posibilitate pentru a avea o minivacanţă de 1 iunie.

28 mai 2021, 08:55
MINIVACANŢĂ 1 iunie 2021. Artificiul găsit de ministrul Muncii pentru a avea PATRU zile libere

MINIVACANŢĂ 1  iunie 2021:

În prima lună de vară, românii, fie că lucrează la stat sau în companii private, vor avea parte de o zi liberă în timpul săptămânii şi un wekend prelungit de 3 zile, ca urmare a faptului că urmează Ziua Copilului şi Rusaliile – duminică şi luni. Astfel, ziua de 01 iunie (marţi) va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii zilei copilului. De asemenea, tot în luna iunie, se sărbătoresc şi Rusaliile în data de 20 şi 21 iunie, respectiv duminică şi luni. Deşi data de 20 iunie cade într-o zi de dumină, ziua de 21 cade într-o zi de luni şi astfel le aduce salariaţilor un weekend prelungit de 3 zile.

MINIVACANŢĂ 1  iunie 2021: Raluca Turcan, întrebată dacă românii vor avea liber și luni, 31 mai: Știu că mulți vor această punte. Își pot lua o zi de concediu

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, recent, la Constanța, că românii care doresc să fie liberi și în 31 mai, înainte de liberul legal de 1 iunie, își pot lua o zi de concediu. „Discuţia este mai un pic mai delicată. Știu că multă lume şi-ar dori să existe această punte. Pe de altă parte pot să își ia o zi de  concediu. Există varianta legală de a-ţi lua o zi de concediu pentru a crea această punte.

Pentru industria turismului probabil că ar prinde foarte bine să poată oamenii să beneficieze de câteva zile libere, să acceseze serviciile turistice, dar varianta cea mai bună este de a-ţi lua o zi de concediu.

Nu am discutat lucrul acesta, punctul meu de vedere este că aceasta e varianta cea mai bună, să îți iei o zi de concediu”, a spus Turcan.

Zile libere iunie 2021: Angajaţii vor avea parte de mai multe zile libere în perioada ce urmează

Zilele libere care urmează în 2021 sunt:

Zile libere iunie 2021:

1 iunie (marti) – Ziua Copilului

20 iunie (duminica) – zi libera de Rusalii 2021

21 iunie (luni) – liber de Rusalii 2021

Zile nationale libere 2021 August

15 august (duminica) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie 2021 zi libera
30 noiembrie (marti) – Sfantul Andrei zi libera

Zile libere 2021 Decembrie

1 decembrie (miercuri) – Ziua Nationala a Romaniei

25 decembrie (sambata) – Craciunul

26 decembrie (duminica) – Craciunul

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Românii ar putea avea zile libere pentru vaccinarea antiCOVID. Anunţul făcut de premierul Cîţu!

Angajatii care beneficiaza de zile legale libere in 2021
Sunt anumite domenii de activitate in care angajatii care lucreaza pot fi nevoiti sa lucreze in zilele libere legale. In acest caz, conform Codului Muncii acestia trebuie sa beneficieze de acele zile, acordate in urmatoarele 30 de zile de la sarbatoarea legala.
Zile libere pentru parinti
Cu siguranta ca acest an nu a fost unul usor pentru angajatii cu copii. Din fericire, potrivit legii nr. 19/2020 unul dintre parinti poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor:

  • Daca varsta copiilor este pana la 12 ani sau 18 ani (in cadrul copiilor cu dizabilitati) si sunt inscrisi la scoala
  • Daca jobul nu le permite sa munceasca de acasa

Zile libere pentru părinţi în perioada în care şcolile sunt închise. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis