Misterele istoriei: proiectul spaţial secret al Zambiei

Am fi putut ajunge pe Marte încă de acum 50 de ani. Citiţi povestea cumplită a unui eşec prea puţin ştiut.

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 12:53
Misterele istoriei: proiectul spaţial secret al Zambiei

La începutul anilor 60 Edward Makuka Nkoloso era un personaj foarte cunoscut în Zambia. Fusese un militant activ pentru independenţa ţării, era profesor de ştiinţe, candidase la funcţia de primar al capitalei, Lusaka, şi înfiinţase Academia de Ştiinţe, Cercetare Spaţială şi Filosofie din Zambia. Acesta e momentul în care Nkoloso lansează unul din proiectele cele mai bizarre din istorie: proiectul spatial zambian.

Proiectul îşi propunea să lanseze o rachetă spre Marte, care urma să aibă la bord 12 astronauţi şi 10 pisici. O ambiţie uriaşă care urma să depăşească la pas proiectele spaţiale americane sau sovietice care nu reuşiseră încă să ducă un om nici măcar pe Lună. Ca să antreneze cosmonauţii, Nkoloso a organizat o tabără la 10 kilometri de Lusaka unde viitorii oameni ai spaţiului erau îmbrăcaţi în salopete de culoare închisă şi purtau pe cap caschete militare britanice.

Cel mai interesant antrenament avea în vedere adaptarea la imponderabilitate. Tinerii erau băgaţi în nişte butoaie goale de ulei şi rostogoliţi pe o pantă cu teren accidentat.

Ca să depăşească problemele financiare ale proiectului Edward Makuka Nkoloso a cerut ONU un împrumut de 7 milioane de lire sterline. În acelaşi timp a declarat că astronauţii au fost instruiţi să nu creştineze cu forţa marţienii cu care vor intra în contact.

Din păcate, proiectul a eşuat din două motive. Pe de o parte ONU nu a răspuns solicitării. Pe de altă parte, o minoră de 17 ani din tabăra de antrenament a rămas gravidă şi părinţii ei au declanşat un scandal uriaş.