Misterul crucilor uriașe ridicate pe marginea drumului dintre București și Sibiu

02 08. 2023, 09:41

Mai multe cruci au fost ridicate fără autorizație pe terenuri private aflate pe marginea drumului național 7 (DN7) între București și Sibiu. Una dintre cruci a fost montată într-o parcare de la marginea DN7, în apropierea unei benzinării din localitatea Milcoiu. Crucea este amplasată pe o proprietate privată, ar fi fost ridicată la inițiativa unui părinte de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon, din Drăgășani, dar nu are autorizație de la primărie, a spus viceprimarul comunei pentru G4media.ro.

Citește și: Oportunitate uriașă pentru tinerii din România! Într-o localitate de la noi din țară au șansa să primească teren gratuit pentru a-și construi casă. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Proprietarul terenului susține că nu el a instalat crucea, că ar fi fost abordat de un constructor din localitate care i-a propus să doneze o suprafață de teren bisericii ca să monteze o cruce, urmând să primească ulterior actele pentru donație, ceea ce nu s-ar mai fi întâmplat.

La rândul său, constructorul neagă că a instalat crucea. Bărbatul a povestit că a fost abordat de o persoană, fără să poată furniza un nume sau o funcție, doar ca să sape o groapă pentru o cruce a bisericii. Susține că a făcut-o benevol și a oferit numărul de telefon al acestei persoane care a fost prezentă la instalarea crucii și poate oferi mai multe detalii. De instalare s-ar fi ocupat ”niște băieți”, fără să poată indica cine sunt aceste persoane sau pentru cine lucrează.

Citește și: O construcție de 1,5 milioane de euro, menită să marcheze Bătălia de la Podul Înalt, unde Ștefan cel Mare i-a înfrânt pe turci, s-a prăbușit înainte de inaugurare. Reacția aberantă a constructorului: „Altă întrebare!”

O altă cruce, foarte asemănătoare, a fost instalată lângă un hotel-restaurant din comuna Brezoi. Contactat de G4Media, patronul a spus că a făcut-o din ”credință”. Întrebat dacă are autorizație pentru amplasamentul înalt de 10 metri, a răspuns că nu are nevoie, deoarece crucea nu are o fundație.

Întrebat de G4Media care este poziția Patriarhiei Române, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a declarat că ”orice monument public, mai mare sau mai mic, cu sau fără semnificație religioasă, ridicat pe un teren care (nu) aparține Bisericii, e rodul unei inițiative care are în spate un autor omenesc identificabil. Patriarhia Română/ Arhiepiscopia Bucureștilor nu oferă aprobări pentru ridicarea unor monumente din eparhiile care sunt autonome administrativ. În cazul menționat, misterul poate fi elucidat de autoritățile locale, bisericești sau nu”.