Noi restricţii de la 1 august: Măşti obligatorii şi în exterior, program limitat la terase. Explicaţia premierului Orban

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că autorităţile iau în calcul ca de la 1 august limitarea programului teraselor şi cluburilor în anumite zone din ţară, precum şi introducerea obligativităţii purtării măştilor de protecţie în spaţiile deschide în care se formează aglomeraţie.

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 08:21
Noi restricţii de la 1 august: Măşti obligatorii şi în exterior, program limitat la terase. Explicaţia premierului Orban

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se întruneşte marţi pentru a discuta noile propuneri ale specialiştilor pentru limitarea răspândirii COVID-19 în România. Noile măsuri ar urma să fie introduse în HG privind starea de alertă, a anunţat premierul Ludovic Orban.

„Astăzi va fi întrunit Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în cursul după-amiezii. Îl organizăm, dacă nu putem fizic, îl organizăm online, că unele decizii se iau pe online. Au existat discuţii în Consiliul de Suport Tehnico-Ştiinţific, la nivelul INSP-ului, la nivelul comisiei anti-COVID, specialiştii au formulat deja nişte propuneri de care noi vom ţine cont şi, cel mai probabil, astăzi o să fie CNSU şi, miercuri, şedinţă de Guvern în care, dacă e necesar, vom modifica hotărârea de guvern referitoare la starea de alertă pentru a introduce noi măsuri”, a declarat Ludovic Orban.

„Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și la terase, dar numai în anumite zone unde e nivelul de răspândire mai mare, nu la nivel național.

Este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare. Acolo propunerea colegilor specialişti e să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor. Dacă ai copii, se vede, se cunoaşte”, a mai declarat Ludovic Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Federației Sanitas și Federația Solidaritatea Sanitară, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Medic infecţionist: „Masca refolosită îşi pierde capacitatea de protecţie. Nu se păstrează agăţată de oglinda maşinii”

Premierul a explicat că se va discuta şi despre posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate unde nu se poate păstra distanţa fizică de protecţie sanitară şi pentru anumite activităţi. 

Când vor fi redeschise restaurantele în spaţii închise

„Când va exista o scădere semnificativă a numărului de infectări. Cred că orice om de bun simţ, numai plimbându-se prin câteva terase de la mare sau prin Parcul Herastrău, poate să înţeleagă măsura asta. Dacă pe terase se întâmplă ceea ce se vede cu ochiul liber, vă daţi seama ce s-a putea întâmpla în restaurante”, a afirmat Ludovic Orban.