Medic infecţionist: „Masca refolosită îşi pierde capacitatea de protecţie. Nu se păstrează agăţată de oglinda maşinii”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfâta Cuvioasa Parascheva, dr. Carmen Dorobăţ, susţine faptul că masca de unică folosinţă îşi pierde capacitatea de protecţie în momentul în care este refolosită, deoarece foarte mulţi microbi rămân pe suprafaţa ţesăturii.

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 06:06

Medicul a adăugat faptul că este important locul şi modul în care se păstrează masca de protecție, cel mai indicat fiind într-o pungă sigilată, nu agățată de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a explicat Carmen Dorobăţ.

Masca ar putea deveni obligatorie în spaţiile deschise

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că s-ar putea impune obligativitatea purtării măştii în aer liber, în spaţiile în care se pot forma aglomeraţii.

„Am primit informații de la specialiști care arată că există și în aer liber spații unde se creează o mare aglomerație: în piețe, pe faleză etc. Analizăm acest aspect și s-ar putea impune obligativitatea purtării măștii și în anumite spații deschise. Vrem să luăm măsuri punctuale pentru a reduce riscul de răspândire”, a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei PNL.

Premierul a mai explicat că există mai multe măsuri în analiză: limitarea programului pentru terase, pentru cluburi, precum şi respectarea regulilor de distanţare pe plajă. Ludovic Orban a explicat că deocamdată aceste măsuri sunt discutate și că nu s-a luat o decizie.