Şcolile ar putea rămâne ÎNCHISE şi în noiembrie. Orban, ANUNŢ important pentru elevi

Școlile din Capitală ar putea rămâne închise și după 1 noiembrie, anunţă premierul Ludovic Orban, după ce numărul judeţelor care sunt în scenariul roşu creşte în fiecare zi.

RomaniaTV.net
25 oct. 2020, 18:25
Şcolile ar putea rămâne ÎNCHISE şi în noiembrie. Orban, ANUNŢ important pentru elevi

Începând de marţi, 20 octombrie, cursurile au trecut, în Capitală, în sistem online, după ce incidenţa COVID-19 anunţată în raportarea Grupului de Comunicare Strategică (GCS) a urcat, brusc, la 3,02 cazuri la mia de locuitori.

Deocamdată, măsura de organizare a lecțiilor online e dispusă pe 14 zile. Când se apropie perioada, se reevaluează indicatorii și, în funcție de asta, se va lua o decizie – dacă se mențin cursurile online 100% sau se revine la scenariul galben, scenariul mixt„, a declarat, duminică, Ludovic Orban.

Incidenţa cazurilor de Covid-19 rămâne la o cotă ridicată în Bucureşti. 555 de noi infectări, coeficient de 3,35 la mia de locuitori

Patru județe și municipiul București au depășit rata de 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, situație care le plasează în scenariul roșu, în care sunt aplicate mai multe restricții.

Alba rămâne și duminică cel mai afectat județ din România, cu o rată a infectării de 3,69. București se află pe locul doi în acest nedorit top, cu o rată de 3,35. Județul Cluj are o rată de 3,33 și este urmat la foarte mică distanță de județul Harghita, cu o rată de 3,3.

A intrat oficial în scenariul roșu și județul Sălaj, care înregistrează acum o rată de infectare de 3,01. Județele Timiș și Mureș, foarte aproape de rata de infectare 3

Foarte aproape de rata de 3 la mie se află și județele Timiș (2,78) și Mureș (2,64). La polul opus, județele cu cele mai mici rate de infectare, aflate în scenariul roșu al pandemiei, sunt Vrancea (0,77), Buzău (0,85) și Argeș (0,9).

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.855 de noi cazuri de infectare cu Covid-19 și 73 de decese. De asemenea, 828 de persoane se află la terapie intensivă, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat de la debutul pandemiei.

Numărul cazurilor de infectare la copii și tineri cu vârsta 0-19 ani înregistrate în ultimele 40 de zile, de la începutul școlii până acum, l-a depășit pe cel înregistrat de la începutul pandemiei până la 14 septembrie

Pe 23 octombrie 2020, vineri, a fost înregistrat un număr de 344 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la grupa de vârstă 0-19 ani, potrivit datelazi.ro. Astfel numărul cazurilor înregistrate de la începutul cursurilor în școli și a activităților în grădinițe, adică din data de 14 septembrie până acum, a depășit pentru prima dată pe cel al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei până la începutul anului școlar.

  • Pe 14 septembrie numărul total al cazurilor în România era 104.187, iar pe 23 octombrie erau 201.032 cazuri. Aproape o dublare a numărului de infectări. Îmbolnăvirile de la această categorie de vârtsă urmează, de fapt, tendința generală pentru toate categoriile de vârstă. Până pe 14 septembrie, procentul cazurilor la populația de vârstă școlară din total cazuri era 6,3, după cum anunța Premierul Orban înaintea începerii școlii. În prezent acest procent a ajuns la 6,95. Creșterea fiind de 0,6% în ultimele 40 de zile.
  • Nu există date publice, explicații sau corelații oficiale care să arate vreo legătură a acestor cazuri cu școala, ci datele evidențiază doar o suprapunere a perioadei respective peste înregistrările oficiale. Ba mai mult, de săptămâna aceasta Institutul Național de Sănătate Publică nu mai publică numărul de focare din unitățile de învățământ, după ce premierul a atacat public instituția.

În România sunt înregistrate în prezent 13.167 de cazuri la grupa 0-19 ani, iar dintre acestea 49% erau în statistici înainte de începutul anului școlar. Cazurile reprezintă un procent de 6,55 din cele de la nivel național, pe toată populația României.

Pe 18 martie 2020 au fost înregistrate în România primele 4 cazuri la grupa de vârstă 0-19 ani, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății. De atunci, până pe 14 septembrie 2020, momentul în care au început cursurile anului școlar, numărul cazurilor pentru această grupă de vârstă a fost 6.442. Numărul zilelor în care s-au înregistrat aceste cazuri: 180. 

De la începutul anului școlar pentru elevi și copii, 14 septembrie 2020 și până pe 23 octombrie au fost înregistrate 6.725 de cazuri pentru această grupă de vârstă. Numărul zilelor în care s-a înregistrat dublarea cazurilor: 40.

Practic, numărătoarea cazurilor de Sars-CoV-2 a început în urmă cu 220 de zile, iar în primele 180 au fost mai puține cazuri la această grupă de vârstă decât în ultimele 40.

Săptămâna aceasta (19-23 octombrie) a fost atins un nou record zilnic al cazurilor la această grupă de vârstă, corelat cu recordul național pe toate categoriile de vârstă, este vorba despre ziua de joi când s-au înregistrat 362 de cazuri în doar 24 de ore.

Rata medie zilnică de infectare a fost, pentru aceste ultime 5 zile analizate, de 280 de cazuri pe zi, față de 241 săptămâna trecută și 93 de cazuri pe zi în prima săptămână de școală.

La nivel internațional o serie de noi studii, rapoarte și analize citate săptămâna aceasta de Financial Times sprijnă constatările inițiale cum că instituțiile de învățământ, dacă aplică măsuri de prevenție, au un rol nesemnificativ în răspândirea Covid-19 și că îmbolnăvirile în rândul copiilor se produc mult mai probabil în afara mediului școlar.