Motivare CAB: Inculpaţii din dosarul ASF au pus în pericol siguranţa financiară a tuturor asiguraţilor din România

Milionarul Ilie Carabulea a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru că a sfidat justiţia pe parcursul procesului, dar şi pentru că avea antecedente penale, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a arătat că inculpaţii din dosarul Autoritatea de Supraveghere Financiară au pus în pericol siguranţa financiară a tuturor asiguraţilor din România, acoperind neregulile de la compania Carpatica.

03 apr. 2016, 07:23
Motivare CAB: Inculpaţii din dosarul ASF au pus în pericol siguranţa financiară a tuturor asiguraţilor din România

Inculpatul Carabulea este cel care a controlat de la bun început această acţiune ilicită şi cel care controla şi acţiunile celorlalţi inculpaţi. De asemenea, această Curte constată că inculpatul a demostrat o atitudine de sfidare faţă de actul de justiţie concluzie ce rezultă din antecedentele sale penale şi atitudinea sa procesuală pe parcursul acestui proces penal. Curtea apreciaza ca aplicarea unor pedepse orientate între minimul şi mediul pedepselor prevazute de legea penala, cu înschisoarea în regim de detenţie, satisface scopurile pedepsei, principiului proporţionalităţii pedepsei cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi echitabilitatea procesului penal în ansamblu„, se arată în motivarea instanţei, potrivit adevarul.ro.

În acest caz, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare în dosarul ASF, în timp ce fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu a fost achitat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Trimişi în judecată alături de el pentru constituirea grupului infracţional, Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, şi Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, au fost condamnaţi la 4 ani şi şase luni şi respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare.

Aceeaşi concluzie, sub aspectul modalităţii de executare, este valabilă şi în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Mîrzac şi Mustăţea. Aceştia au fost implicaţi în crearea grupului infracţional organizat şi au avut un rol determinant în activitatea acestuia. Rolul avut de către aceşti inculpaţi a fost unul principal, aceştia stabilind, împreună cu inculpatul Carabulea, modul în care activitatea grupului se desfăşura, direcţionând şi activitatea celorlalţi inculpaţi ce au sprijinit activitatea grupului infracţional„, au motivat magistraţii.