Muncitorii de la Dacia au ieşit în stradă, nemulţumiţi de amânarea lucrărilor Piteşti-Sibiu VIDEO

Aproximativ 12.000 de muncitori ai Automobile Dacia protestează, joi, faţă de amânarea lucrărilor la autostrada Piteşti - Sibiu, creând un adevărat vacarm în centrul oraşului Mioveni, informează România TV. Motivul protestelor este susţinerea construcţiei autostrăzii Piteşti - Sibiu, care ar ajuta la traficul auto cu maşini spre vestul Europei.

16 apr. 2015, 11:48
Muncitorii de la Dacia au ieşit în stradă, nemulţumiţi de amânarea lucrărilor Piteşti-Sibiu VIDEO

Ion Iordache, unul dintre liderii Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache, a declarat joi, la mitingul de la Mioveni, că acesta este ultimul demers paşnic pentru construcţia Autostrăzii Sibiu – Piteşti şi că la următoarele mişcări sindicale muncitorii vor trebui să-şi radicalizeze protestele pentru ca Guvernul să înţeleagă prioritatea acestui proiect de infrastructură. Muncitorii sunt nemulţumiţi de amânarea lucrărilor la autostrada Piteşti – Sibiu.

Citeşte şi Lodgy Stepway şi Dokker Stepway, disponibile în reţeaua Dacia. Cât costă fiecare model

Angajaţii susţin un interes al companiei, respectiv locurile lor de muncă. Aproximativ 200000 de oameni muncesc în toată ţara, atât în industria de automobile, precum şi în cea orizontală care asigură repere pentru Dacia. 

 Citeşte şi IMAGINI -SPION: Duster pick-up cu patru uşi, surprins în teste FOTO

„Am fost minţiţi în ultimii ani că se va face această autostradă subvenţionată de Uniunea Europeană. În schimb, Guvernul insistă pentru construcţia acelei autostrăzi Comarnic-Braşov subvenţionată din bani guvernamentali. Se pare că Guvernul nu înţelege că prioritatea României este păstrarea locurilor de muncă şi că există riscul ca după 2020 cea mai mare companie auto din România să plece efectiv de aici. Deja se anunţă disponibilizări în acest an de la Dacia, costurile de transport, din cauza infrastructurii, se ridică la minim 30 de euro pe fiecare autoturism transportat din cauza lipsei acestei autostrăzi Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Frankfurt”, a spus Ion Iordache.

Ponta: Dacă o ţinem în mitinguri, producţia Dacia se va muta în Maroc

Premierul Victor Ponta a făcut un apel către protestatarii de la Uzina Dacia din Mioveni, cerându-le să dea dovadă de „rațiune” pentru a nu-și periclita locurile de muncă.

„Eu știu că sunt pe profit, unu. Și mai știu că, dacă o mai țin în mitinguri, o să mute producția în Maroc. Deci, fac un apel la liderii de sindicat. Eu știu foarte bine care este nivelul de salarizare la Dacia, știu foarte bine câte proiecte am sprijinit cu ajutor de stat, știu că Dacia e foarte importantă pentru noi, pentru România și fac un apel la rațiunea din partea liderilor sindicali (…) Au fost foarte aproape, în decembrie dacă nu mă înșel, de o criză mare cu patronatul (…) Deci, întotdeauna să fie rezonabili pentru că altfel, nu uitați, Dacia are o variantă și eu nu vreau să îi văd, din cauza grevelor și sindicatelor, că se mută în altă parte. Haideți să fim toți raționali și o să fie bine”, a declarat Victor Ponta la Codlea, unde a participat la inaugurarea unei noi investiții a unei companii germane.

Recent, Nicolas Maure, seful Dacia, a avertizat că dacă până în 2020 România nu va avea un sistem de autostrăzi bine pus la punct, Automobile Dacia ar putea lua masuri radicale, mai ales că există un plan ambiţios de robotizare a uzinei. „Nu vrem sa fim brutali si sa reducem puternic numarul de angajati cum face Ford. Vrem sa pastram locurile de munca oricat e posibil”.

Dacia si Renault lucreaza la noi concepte, noi tipuri de caroserie care ar putea fi alocate uzinei in 2018-2019 sau mai tarziu. Decizia alocarii va depinde insa de construirea autostrazii Pitesti-Sibiu pana in 2020, an in care vor trebui luate decizii serioase. „In uzina de vehicule nivelul de automatizare este de 5% si dorim sa crestem cu mult peste 10%, dar valoarea exacta este confidentiala. Avem un plan de parcurs pe urmatorii cinci ani si dorim introducerea graduala a robotilor. Vrem sa gasim compromisul corect intre competitivitate, sumele investite si numarul de angajati. Nu vrem sa fim brutali si sa reducem puternic numarul de angajati cum face Ford. Nu vrem asta, vrem sa pastram locurile de munca oricat e posibil. Dar trebuie sa fim competitivi…(…) Asadar, e vorba de un plan de crestere controlata a robotizarii, nici prea rapida, dar nici prea lenta. Evident, ca in functie de evenimente am putea accelera sau incetini planul”, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro, Nicolas Maure, presedinte al Automobile Dacia.

Mai multe amănunte pe economica.net.