Nelu Tătaru, despre restricţiile impuse din cauza coronavirus. „Să nu stricăm acum la urmă ce am realizat”

Ministrul Sănătăţii a declarat că măsurile de precauţie trebuie păstrate şi după 15 mai deoarece "chiar dacă va fi o perioadă de scădere a numărului de cazuri, va mai exista o transmitere în comunitate, mică, dar va exista, nu va dispărea deodată". Nelu Tătaru a explicat că "a fost un moment pe care l-am gestionat bine împreună cu populaţia, rămâne să nu stricăm acum la urmă ce am realizat până acuma şi să ne gândim că ce facem acum va cântări foarte mult în ce se va întâmpla după această vară".

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 05:20
Nelu Tătaru, despre restricţiile impuse din cauza coronavirus. „Să nu stricăm acum la urmă ce am realizat”

„În acest moment, la nivelul ţării noastre suntem pe acea pantă ascendentă spre platou. După cum specifica astăzi şi Centrul European de Control al Bolilor, în Europa sunt 4 ţări care sunt spre stabilizare: Polonia, România, Anglia şi Suedia, Bulgaria care este încă într-un număr crescut de cazuri, celelalte state având o scădere a numărului de cazuri. Suntem de o săptămână pe un platou. Dacă la început a fost în dinţi de fierăstrău, acum suntem pe un platou înspre stabilizare, fără a avea un număr scăzut de cazuri, dar avem un număr constant”, a afirmat ministrul Sănătăţii, luni, la postul Tvr, citat de News.ro.

Nelu Tătaru a menţionat că într-o perioadă de o săptămână se va putea face o evaluare pentru a se vedea dacă numărul de infecţii cu noul coronavirus nu creşte şi este constant de la o zi la alta.

„Rămân la acea indicaţie de precauţie tocmai prin faptul că la ultimele evaluări în teritoriu am putut vedea şi focarele care sunt în desfăşurare şi care sunt, multe dintre ele, majoritatea, în personalul medical, în personalul instituţionalizat şi în persoanele instituţionalizate. (…) Dacă noi reuşim să controlăm aceste focare, nemaiavând o transmitere în comunitate, transmiterea în comunitate putându-se realiza doar prin nerespectarea regulilor de 1, 2 şi 3 mai, atunci putem merge spre o scădere a numărului de cazuri noi”, a explicat Tătaru, conform sursei citate.

Măsuri de distanţare socială şi după 15 mai. Motivul pentru care vor fi păstrate restricţiile

Cât despre respectarea măsurilor de distanţare socială şi după 15 mai, ministrul Sănătăţii a spus că se mizează şi pe bunul simţ al oamenilor. Nelu Tătaru susţine că aceste două luni au lăsat o amprentă, dar, cu toate acestea, vor fi şi controale.

Marcel Vela: Din 15 Mai puteţi pleca la munte sau la pescuit

Nelu Tătaru a spus că dacă după libertatea de mişcare individuală, deschiderea magazinelor, deschiderea cabinetelor stomatologice, a celor de înfrumuseţare, se va vedea că nu sunt focare, se poate gândi o extindere.

„Trebuie să înţelegem că este o primă etapă de relaxare după o perioadă lungă în care atât răbdarea, cât şi conştiinciozitatea noastră a fost pusă la încercare. A fost un moment prin care am trecut împreună, a fost un moment pe care l-am gestionat bine împreună cu populaţia, rămâne să nu stricăm acum la urmă ce am realizat până acuma şi să ne gândim că ce facem acum va cântări foarte mult în ce se va întâmpla după această vară”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ludovic Orban, despre ridicarea restricţiilor după 15 mai: „Se va face gradual”