Nelu Tătaru, despre obligativitatea vaccinării copiilor: „Părinţii ar putea fi decăzuţi din drepturi”

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a vorbit la Antena 3 despre obligativitatea vaccinării copiilor.

13 apr. 2021, 21:12
Nelu Tătaru, despre obligativitatea vaccinării copiilor: „Părinţii ar putea fi decăzuţi din drepturi”

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a vorbit la Antena 3 despre obligativitatea vaccinării copiilor.

Întrebat ce se întâmplă dacă un părinte trece de toate etapele de consiliere și refuză vaccinarea copilului, fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că în măsura în care rămâne obligativitatea în lege vor apărea și anumite contravenții, cea mai mare amendă fiind de 10.000 de lei, potrivit legii vechi a vaccinării.

„În acest moment se discută inclusiv la nivelul consilierii dacă nu acceptă acea consiliere. Legea a fost întoarsă la comisie și vom stabili și acest aspect (n.r amenda)”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Antena3.

Nelu Tătaru a dat de înțeles că părintele ar putea fi decăzut din drepturi  dacă refuză să își vaccineze copilul și plătește amenda.

„În acest moment discutăm la nivelul specialiștilor de la sănătate publică evaluarea și contextul vaccinării acestui copil, care sunt condițiile strice și care ar trebui să fie partea din lege în care ar trebui să găsească un tutore din sistemul juridic care să poată accepta vaccinarea. În condițiile în care nu există acest drept copilul va fi preluat de altcineva”, a explicat Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii.

Citiți și EXCLUSIV. Nelu Tătaru, despre tragedia de la Victor Babeș: „Când s-a oprit oxigenul trebuia sunat și la 112”

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a făcut o serie de declarații referitoare la acest incident.

„După cum știți, în perioada anului trecut noi făceam transferuri de pacienți din București de la ATI în spitale din întreaga țară. Acum vorbim de un timp de un an de zile de pandemie, cred că soluția ar fi găsirea locurilor în spitale și transferul acestor pacienți către alte unități de Terapie Intensivă.

Cu aceste unități mobile de Terapie Intensivă, am avut și am efectuat situațiile de urgență. Și în timpul pandemiei anul trecut au necesitat reparații din cauza unor defecțiuni. Orice amplasare a acestor unități mobile de ATI într-o anumită locație trebuie să beneficieze de o anumită evaluare. DSU e cel care are în custodie aceste unități mobile de ATI. Experții care sunt abilitați în a repara sau evalua starea acestor unități mobile”, a declarat Nelu Tătaru la România Tv.

Fostul ministru Tătaru spune că toate problemele de acest gen trebuie raportate la DSP. „Trebuie să știe aceste incidente. După evaluare, după reparație, este o perioadă de probă pentru aceste unități mobile”.

A dumneavostră a fost decizia de a avea spitale COVID, spitale normale. De ce nu ați optat pentru circuite separate în fiecare spital?

„Spitalele noastre nu pot avea circuite separate. Dotările pe care le aveam atunci nu ne permitea acest lucru”.

Cine răspunde pentru îngrijirea bolnavilor din tiruri. DSP sau Ministerul Sănătății prin medici?

„Operaționalizarea tirului se face de către DSU, dar activitatea medicală este asigurată de personalul medical. Orice modificare tehnică trebuie anunțată de către medici la DSU. De obicei există la TIR și personal de la DSU care asigură operaționalizarea acelui TIR”.

Ce trebuia făcut în situația de la Victor Babeș?

„Când s-a oprit oxigenul trebuia sunat și la 112. Asistentul anunță medicul, medicul anunță cei care fac mentenanța. În primul rând trebuie să asiguri pacientul, să găsești o cale. Ori avem butelii care merg cu acele ventilatoare ori solicităm 112 pentru a putea fi preluați pacienții”.

Citiți și Tragedia de la Spitalul Victor Babeș. STS confirmă că au fost făcute două apeluri la 112. De ce nu a fost anunțată Poliția