Sorin Oprescu, mai aproape de anularea condamnării la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Niculae Bădălău petrece Crăciunul în arest

Fostul ministru Niculae Bădălau a sperat să petreacă Sărbătorile de iarnă acasă, dar n-a avut noroc. Rămâne în arest preventiv. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația depusă de fostul vicepreședinte al Curții de Conturi a României. În schimb, fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a primit veşti surprinzătoare înainte de Crăciun. Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis în principiu anularea pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare

09 dec. 2022, 12:24
Sorin Oprescu, mai aproape de anularea condamnării la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Niculae Bădălău petrece Crăciunul în arest
Sorin Oprescu, mai aproape de anularea condamnării la 10 ani şi 8 luni de închisoare

Sorin Oprescu ar putea obţine anularea condamnării la 10 ani şi 8 luni de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis în principiu anularea pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare. Fostul primar al Capitalei este citat la instanță, numai că acesta se află în Grecia.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare pentru luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. Doar că după pronunaţarea sentinţei, poliţiştii din România nu l-au mai găsit pe Sorin Oprescu. Plecase din ţară cu două săptămâni înainte de a fi condamnat. A fost găsit după câteva zile în Grecia şi încarcerat, apoi eliberat pe cauţiune.

În schimb, Niculae Bădălau va petrece Crăciunul în puşcărie. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondată contestația formulată de Niculae Bădălău împotriva deciziei de arestare preventivă din 28 noiembrie a Curții de Apel București.

Citeşte şi: Cine este Elena Matache, cercetată alături de Niculae Badălău. Apropiata familiei șefului de la Curtea de Conturi, prinsă în flagrant pe autostradă în timp ce-i dădea primarului mită de 35.000 de lei

Niculae Bădălău, fost consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, a fost arestat pentru 30 de zile pe 28 noiembrie. Niculae Bădălău fusese reţinut pentru 24 de ore într-un dosar de corupţie, fiind acuzat de procurorii DNA de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influență.

 

Pentru ce a fost arestat Niculae Bădălău şi cine l-a denunţat la DNA

În ordonanța procurorilor se arată că „în datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”.

Procurorii susţin că „în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”.

Procurorii DNA susţin că „după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”.

În total, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte, mai susţin procurorii.

Potrivit unor surse citate de România TV, Niculae Bădălau a fost înregistrat de denunțătorul său, primarul Dan Pasat.