Noi propuneri privind certificatul verde OBLIGATORIU la locul de muncă. Nevaccinaţii să plătească spitalizarea, teste gratuite pentru 30 de zile, eliberarea adeverinţei în baza testului de anticorpi

Partidele parlamentare nu au ajuns la un acord privind instituirea certificatului verde obligatoriu în România. Social-democraţii şi liberalii au depus mai multe amendament la proiectul de lege, iar acestea urmează să fie dezbătute şi votate în comisiile de spcialitate de la Camera Deputaţilor, apoi votate în plen.

16 nov. 2021, 12:37
Noi propuneri privind certificatul verde OBLIGATORIU la locul de muncă. Nevaccinaţii să plătească spitalizarea, teste gratuite pentru 30 de zile, eliberarea adeverinţei în baza testului de anticorpi

Noi propuneri privind certificatul verde OBLIGATORIU. Comisia de sănătate din Camera Deputaților s-a reunit marţi pentru a discuta despre legea care prevede obligativitatea certificatului verde COVID-19 la locul de muncă. Nelu Tătaru a precizat că la şedinţa de marţi au fost prezentate amendamentele depuse de PNL, PSD și AUR, pentru ca membrii comisiei să ia act de ele.

Liberalii, care prin vocea premierului Florin Cîţu au respins propunerea PSD privind testarea obligatorie gratuită pentru nevaccinaţi pentru o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii certificatului verde obligatoriu, fac acum noi propuneri. Mai exact, liberalii au propus ca persoanele nevaccinate „care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul anti COVID achită cheltuielile de spitalizare”.

Un alt amendament propus de liberali prevede că „personal din cadrul entităţilor publice și private prevăzute la alin.(1) şi (2), beneficiază de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de 30 zile după data intrării în vigoare a prezentei legi, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit
normelor metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 16 noiembrie. Peste 4.000 de noi infectări COVID-19 şi aproape 400 de morţi

Social-democraţii propuseseră ca angajaţii instituţiilor publice și cei de la privat să beneficieze de 10 testări antigen rapide/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni după data intrării în vigoare a legii certificatului verde COVID la locul de muncă. Teste urmează să fie suportate de stat.

De asemenea, parlamentarul AUR George Simion a depus un amendament care prevede ca certificatul verde COVID să poată fi obținut și în baza testului de anticorpi, nu doar prin vaccinare, testare sau dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile.

„Conducerea unităților publice și private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicației mobile „Check DCC”, precum și
în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplinește una din condițiile prevăzute la art. 1 alin.(1), cu excepția persoanelor care se află în una din următoarele situații:
lit. a) personalul care face dovada că a dobândit imunitate împotriva SARS – CoV-2, în baza unor teste de anticorpi din sânge sau a unor teste de imunitate celulară din sânge, efectuate în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în amendamentul depus de deputatul AUR.

„Având în vedere faptul că există situații în care anumite persoane au dezvoltat anticorpi prin trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 fără a avea rezultatul pozitiv al unui test certificat, se introduc, în vederea utilizării exclusiv pe teritoriul național, certificatele de anticorpi, eliberate pe baza rezultatului unui test certificat care atestă prezența anticorpilor”, se arată în motivarea amendamentului.

Citeşte şi: VIDEO Scandal din cauza certificatului verde în Camera Deputaţilor. George Simion: „Vor fi proteste masive. Românii trebuie să iasă în stradă pentru că altfel milioane vor fi sacrificaţi”

amendamente covid

Propunerea lui George Simion nu este apreciată de ceilalţi parlamentari. Președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru, a declarat, marți, că propunerea AUR privind introducerea testului de anticorpi pentru eliberarea certificatului verde nu este agreată.