Noile legi ale educației: școala se va adapta la capacitățile elevului

02 08. 2022, 14:51

Reforma structurală de acum își propune să readucă sistemul educațional românesc în spațiul european din care a plecat în 1948, adaptând școala la nevoile elevului, nu invers.

Va fi diversificat curriculumul la decizia școlii, care va avea o pondere de până la 30% din totalul orelor alocate săptămânal. În acest fel, fiecare clasă va putea fi împărțită, pentru curriculumul la decizia școlii, în grupe, în funcție de interesul manifestat de elevi.

Aceste modificări se vor vedea cu precădere la liceeni, care vor putea să își adapteze materiile la traseul lor educațional, permițându-le o mult mai bună pregătire pentru facultatea spre care se îndreaptă.

Profesorii vor avea libertatea de a decide cum predau la clasă, ei fiind cei mai buni cunoscători ai competențelor elevilor cu care lucrează zi de zi. Niciun ministru și nicio programă nu pot să cunoască potențialul elevilor mai bine decât profesorul lor. Reforma va încuraja inițiativa didactică, prin permiterea creării de conținut adaptat nevoilor clasei.

Educația este șansa de a avea un drum bun în viață, iar elevii care întâmpină dificultăți în parcursul educațional pot avea deficiențe mari și ireparabile pentru restul vieții adulte. Ministerul va elabora o serie de programe care vor oferi educație în orice condiții. Centrul Național pentru Educația Incluzivă va forma cadre didactice pregătite să predea unor elevi cu nevoi speciale, dizabilități sau cu tulburări de învățare.

“Școala din Spital” va fi un program care va urmări continuarea predării pentru elevii care sunt spitalizați pentru mai mult de 4 săptămâni. Ei nu vor rămâne în urmă, iar perioada de refacere nu va fi o sincopă în educația lor.

De asemenea, Planul Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar va rezolva cât mai multe din cauzele care îi fac pe elevi să părăsească școala astăzi. Dincolo de declarațiile empatice și de soluțiile politicianiste adresate categoriilor defavorizate, familiilor vulnerabile sau delincvenței juvenile, aceste cauze au nevoie de o instituție dedicată care să gestioneze acest fenomen și să rezolve problema abandonului școlar în România.

Școala românească va trece la stadiul la care poate reduce drastic incidența analfabetismului funcțional, pentru a trimite în societate absolvenți care pot să gândească critic și să poată gândi liber, fără să încerce să se conformeze unor șabloane. Doar în acest mod, elevii de azi pot deveni antreprenorii de mâine, oameni de succes, cei care definesc specificul societății viitorului și al noii generații.