Ei sunt copiii celor mai răi dictatori din lume. Cine a călcat pe urmele părinţilor GALERIE FOTO

În popor se spune că "aşchia nu sare departe de trunchi", acest lucru indicând o asemănare a urmaşilor cu părinţii care i-au adus pe lume. Istoria este plină de dezvăluiri mai ales despre obiceiurile copiilor de dictatori care seamănă cu cele ale părinţii lor. Există însă şi deosebiri, dar acestea sunt mai puţine.

RomaniaTV.net
09 iul. 2016, 05:37

Iată câteva dintre „ilustrele” cazuri de descendenţi ai unor tirani:

1. Kim Jong-Il şi Kim Jong-Un

Kim Jong-Il a preluat cultul personalităţii în Coreea de Nord după moartea tatălui său. Ajuns la cârma ţării, el nu a reuşit altceva decât să facă şi mai rea viaţa nord-coreenilor. Încălcând drepturile omului şi aplicând munca forţată pe scară largă, în lagăre de muncă, poporul s-a văzut lipsit de orice putere, în timp ce opoziţia a fost reprimată cu brutalitate.

În prezent, urmaşul lui, actalul lider de la Phenian, Kim Jong-Un este în culmea fericirii că a preluat conducerea ţării şi că îşi permite să ameninţe nestingherit cu testele nucelare pe care le face sistematic.

2. Pol Pot şi Sar Patchata

Pol Pot a devastat Cambodgia, ca lider al grupării Khmerii Roşii, în anii 1970. În schimb, spre deosebire de tatăl ei, fiica lui, Sar, pare să fi fost bine educată.

Sar a studiat Literatura Engleză şi a obţinut şi un masterat în domeniu, iar recent, Sar s-a căsătorit.

3. Regele Leopold al II-lea al Belgiei şi Stephanie

A fost unul dintre regii cei mai răi faţă de Africa, în special pentru Congo, unde şi-a manifestat cel mai mult eforturile coloniale ce au adus Belgiei mari bogăţii, dar şi o mare suferinţă poporului congolez. A încălcat cu brutalitate şi fără scrupule, sistematic, drepturile omului, a încurajat munca forţată şi, potrivit unor statistici, sub regimul lui, ar fi murit peste 10 milioane de oameni.

 

Leopold al II-lea a avut patru copii legitimi. Singurul său fiu a murit la vârsta de 10 ani, iar cele trei fete pe care le-a avut s-au căsătorit, toate, cu vlăstare din nobilimea europeană: fiica lui cea mare, Louise, s-a căsătorit cu prinţul Philipp de Saxa-Coburg şi Ghota, Staphanie s-a căsătorit cu prinţul Rudolf de Austria, iar cea mai mică dintre fiice lui, Clementine, s-a căsătorit cu un urmaş al familiei Bonaparte.

4. Benito Mussolini şi Edda

Dictatorul italian Benito Mussolini a condus ţara cu o mână de fier. În schimb, nu şi-a putut ţine sub control propria lui fiică, Edda. Ea s-a căsătorit cu contele Galeazzo Ciano care era în acea vreme Ministrul de Externe din cabinetul lui Mussolini.

Când a votat împotriva socrului său, a fost executat pentru trădare. Edda a fugit atunci în Elveţia, luând cu ea şi jurnalele soţului ei. A stat ascunsă acolo, apoi s-a întors în Italia, după război, unde a fost arestată şi trimisă în închisoare, timp de 2 ani, fiind acuzată că a colaborat cu fasciştii. Edda a murit la Roma, în 1995.

5. Mao Zedong şi Li Na

Preşedintele Chinei comuniste, Mao Zedong, a fost conducătorul care, în ciuda greşelilor tragice al preşedinţiei sale comuniste, în vremea „marelui salt înainte” – foametea provocată, care a ucis aproximativ 40 de milioane de oameni – şi în timpul Revoluţiei Culturale care a decimat economia Chinei şi comunitatea intelectualilor.

 

Fiica lui, Li Na, lucra la ziarul armatei şi, deloc surprinzător, este un membru de rang înalt în Partidul Comunist.

6. Todoro Obiang Nguema Mbasogo şi Teodoro Obiang Mangue

Cu o populaţie de 740.000 de locuitori, Guineea Ecuatorială este casa celui mai longeviv dictator african, Obiang Nguema. A preluat puterea de la unchiul lui, în 1979. Cu toate că Guineea Ecuatorială produce petrol şi are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Africa, numai o mică parte din veniturile din petrol este investită în dezvoltarea ţării, iar cea mai mare intră în buzunarele familiei Obiang.

Mangue, fiul lui Mbasogo, a fost forţat să renunţe la bunuri de peste 30 de milioane de dolari, inclusiv la o proprietate din California, iar familia dictatorului este anchetată pentru fapte de corupţie şi spălare de bani. Iar ca fapt divers, Mangue ajunsese să folosească banii „supuşilor” lui pentru a cumpăra mănuşi de cristal din colecţia cântăreţului Michael Jackson.

7. Saddam şi Uday Hussein

Aşchia nu sare departe de trunchi, iar aceast proverb se potriveşte perfect şi familiei fostului dictator irakian Saddam Hussein şi fiului său, Uday. În timpul dicaturii lui, Saddam a folosit gaz-muştar împotriva propriului său popor şi şi-a făcut foarte mulţi duşmani şi opozanţi. 

Fiul lui, Uday Hussein, pare să fi fost chiar mai rău decât tatăl său, având furii spontane şi izbucniri violente, o cruzime de neimaginat şi devenind, astfel, bărbatul cel mai nesuferit din Irak, motiv pentru care uciderea lui în Irak a fost mare bucurie, la fel ca în cazul tatălui său.

8. Muammar şi Mutassim Gaddafi

Aprigul dictator al Libiei, Muammar Gaddafi, şi familia lui au trăit în lux exorbitant, în timp ce poporul libian îşi ducea traiul de azi pe mâine. Mutasim, fiul cel mic al dictatorului, i-a călcat pe urme, având aceleaşi ambiţii politice ca şi tatăl său şi devenind consilierul Securităţii Naţionale din Libia.

Mutassim a cheltuit o avere pe petreceri extravagante, unde invita tot felul de oameni importanţi şi apropiaţi ai lui Gaddafi, precum şi personalităţi din lumea artistică, ca, da pildă, Beyonce sau Mariah Carey care au cântat special pentru el. 

Fidel tatălui său, Mutassim a murit împreună cu el după revolta libienilor, în 2011, când au fost descoperiţi într-o ascunzătoare din deşert şi ucişi de rebelii libieni.

9. Idi Amin şi Faisal Wangita

Despre dictatorul ugandez Idi Amin se spune că ar fi răspunzător pentru uciderea a 500.000 de oameni. Amin a fost acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului, execuţii sumare, corupţie, persecuţii şi dirijare dezastruoasă a economiei ţării. Viaţa lui privată a fost un haos. Era poligam şi un soţ execrabil şi le-a făcut pe trei dintre soţiile sale să fugă din ţară de frica lui.

A făcut peste 40 de copii cu toate nevestele sale. Numai unul dintre aceştia a manifestat aceleaşi tendinţe spre violenţă extremă ca şi tatăl său. Este vorba despre Faisal Wangita care a fost condamnat la 5 ani de închisoare în Marea Britanie pentru că a participat la o bătaie care a provocat moartea unei persoane. A fost arestat şi a doua oară, după o bătaie între grupuri mafiote şi, în final, a fost deportat în Uganda. 

10. Împăraţii Hirohito şi Akihito

Istoricii au repudiat nivelul la care împăratul Hirohito lua deciziile în timpul războiului Japoniei cu China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, el se afla pe tronul Japoniei în timp ce forţele japoneze comiteau atrocităţi de nedescris, mai ales împotriva chinezilor. După război, Japonia „a întors foaia” şi sub regimul lui Hirohito devenise deja cea de-a doua economie a lumii până la moartea sa. 

Akihito i-a succedat tatălui său la Tronul Crizantemei în ianuarie, 1989. Spre deosebire de tatăl său, Akihito a făcut eforturi de a apropia familia imperială de poporul japonez. Împăratul și soţia lui, împărăteasa Miciko au făcut vizite oficiale în 18 țări, precum și în toate cele 47 de prefecturi ale Japoniei. După 20 de ani de la urcarea pe tron, el a declarat că Japonia a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial împotriva voinţei tatălui său. Modestia lui este legendară şi, ca exemplu, a fost şi primul membru al familiei imperiale care a circulat cu metroul.

11. Adolf Hitler şi Jean-Marie Loret

Despre Hitler se ştie că nu a avut niciun urmaş. Cu toate acestea, au circulat zvonuri potrivit cărora fostul dictator nazist ar fi avut, totuşi, un fiu secret. La începutul anilor ’80, cetăţeanul francez Jean-Marie Loret a pretins, public, că este produsul de concepţie al unei aventuri de-o noapte, din anul 1917, a lui Adolf Hitler cu o franţuzoaică adolescentă. Aceste dezvăluiri ar fi fost făcute pe patul de moarte de către mama lui Jean-Marie Loret.

Hitler nu l-a recunoscut însă niciodată pe Loret ca fiind fiul lui. În schimb, printre bunurile lăsate de mama „bastardului” se numără şi unele dintre picturile lui Hitler, precum şi unele documente care atestă că fostul dictator nazist i-ar fi trimis femeii  sume de bani. Cu toate că nu a existat nicio analiză a ADN-ul fostului dictator, ar fi existat destule dovezi ce sugerează că Jean-Marie a fost, într-adevăr, fiul nerecunoscut al lui Hitler.

12. Osama şi Omar bin Laden

Fostul lider al reţelei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden – „creierul” atentatelor din 11 Septembrie 2001, de la World Trade Center, din New York – avea cel puţin 20 de copii. Dintre aceştia, numai unul singur, Omar, a fost făcut cunoscut publicului.

În cartea sa „Growing Up bin Laden”, el şi-a povestit copilăria în detaliu, mai ales episoadele privind antrenamentele pentru supravieţuire şi bătăile regulate la care a fost supus. Omar a mai povestit că i-a luat foarte mult timp ca să accepte faptul că tatăl său a fost „creierul” atentatelor din SUA, din 11 septembrie 2001. După ce a reuşit să accepte toate acestea, s-a dedicat păcii, chiar dacă el fusese pregătit pentru jihad.