ORA DE IARNĂ 2021. Când se schimbă ORA, nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile

România trece la ora de iarnă. 2021 ar putea fi ultimul an cu o schimbare de sezon a orei standard, după ce UE a recomandat să se renunţe la schimbarea orei. Rezoluţia nu a fost încă ratificată de România.

17 sept. 2021, 15:58
ORA DE IARNĂ 2021. Când se schimbă ORA, nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile

ORA DE IARNĂ 2021.

România trece la ora de iarnă în noaptea de 23-24 octombrie. După ce ne-am bucurat de o oră în plus de lumină, a venit vremea pentru o schimbare. Ora 04:00 devine 03:00.

Mai multe țări nu iau în considerare ora de iarnă, dar în România încă este valabilă această schimbare. În țara noastră, schimbarea orelor se face de două ori pe an , în martie și octombrie. În toamnă, ceasul se dă cu o oră în urmă, iar în primăvară cu o oră înainte. În timp ce ne bucurăm de soare mai mult timp, ora standard revine în viața noastră.

Află aici ORA EXACTĂ, indiferent de schimbarea orei

România trece la ora de iarnă. 2021 ar putea fi ultimul an cu o schimbare de sezon a orei standard după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea. În acest an, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Deși în urmă cu ceva timp Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, până în acest moment în România nu s-a luat o decizie în acest sens.  Astfel că, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă, iar noaptea va fi mai lungă.

Mai exact, în acest an, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Ora de iarnă 2021 va funcționa diferit față de cea din 2020, când când ora 04:00 devenea ora 03:00, în noaptea de 24 spre 25 decembrie.

ORA DE IARNĂ 2021. Cum se schimbă ora în weekend, nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile! Ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora în România

Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnici resimt cel mai puternic această schimbare. Adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu pune presiune pe tine și ai răbdare. Dacă te vei suprasolicita este posibil să ai diverse probleme de sănătate.

Pentru a trece mai ușor la noul ritm, este bine să reduci consumul de stimulente, cum sunt cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante. Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea. Unii nu au părut afectați de-a lungul timpului. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.

Adaptarea completă a organismului la noul program se va întâmpla în aproximativ două săptămâni, așa că nu pune presiune pe tine și înncearcă sa i mai multă răbdare.

UE renunţă la trecerea de la ora de vară la cea de iarnă şi statele trebuie să aleagă. Cum procedează România
Mai mult, este bine să reduci consumul de stimulente, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru și orice alte energizante, pentru ca organismul tău să nu fie afectat. Astfel, poți trece mai repede peste această schimbare.

În 2019, eurodeputații au votat în favoarea renunțării la practica de ajustare a ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă începând cu 2021.România,la fel ca și celeltate state europene, trebuia să notifice Bruxelles-ul cu privire la decizia luată. Acest lucru a fost amânat până în 2022 din cauza pandemiei.

Cum influențează ora de iarnă 2021 populația: 

Psihologii au făcut nenumărate studii în care au demonstrat ce schimbări pot apărea la un om după trecerea la programul de iarnă:

– din cauza pandemiei, schimbarea orei poate amplifica stările de anxietate și despresie

-oamenii petrec mai puțin timp în natură în programul de iarnă

-consumul de curent electric crește începând cu luna octombrie

-băuturile ce conțin cofeină sunt din ce în ce mai consumate

–incidența crimelor și a accidentelor rutiere crește