ORDONANŢA prin care s-au MAJORAT salariile demnitarilor, RESPINSĂ în plenul Senatului

Ordonanţa Guvernului privind majorarea salariilor demnitarilor a fost, respinsă, miercuri, în plenul Senatului. Majorarea indemnizaţiilor a fost aprobată în luna iulie de Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. 

18 nov. 2015, 08:54
ORDONANŢA prin care s-au MAJORAT salariile demnitarilor, RESPINSĂ în plenul Senatului

Ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor a intrat în dezbaterea plenului Senatului cu raport de respingere. Comisia de muncă a Senatului a respins, pe data de 10 noiembrie, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei.

Senatorii au adoptat în plen respingerea ordonanţei cu 90 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 6 abţineri. 

Senatul este prima camera sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. 

Majorarea salariilor pentru preşedinte, prim-ministru şi alţi demnitari s-a aplicat de la 1 august şi rămâne în vigoare până la o decizie finală a deputaţilor.

Creşterea salariilor pentru 48 de demnitari de rang înalt, prevăzută în Ordonanţa 14/2015, a fost aprobată în luna iulie şi a intrat în vigoare de la 1 august.

Astfel, pe 8 iulie, Executivul a aprobat ordonanța 14/2015 care prevede că președintele, premierul și șefii celor două camere ale Parlamentului vor avea salariul brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei. Vicepremierul va primi un salariu de 20.000 lei brut, iar cel net de 14.024 lei.

Vicepreședinții, secretarii și chestorii Senatului si Camerei Deputaților, consilierii prezidențiali, miniștrii, secretarul general al Guvernului, șeful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi și șefii de servicii de informații – SRI, SIE, STS si SPP – vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut.

Ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor a fost aprobată de Gabriel Oprea, atunci când ocupa funcția de premier interimar în locul lui Victor Ponta care era în Turcia pentru operația la picior.

Ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere, la data de 13 iulie 2015. Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile şi se împlinește, joi, 19 noiembrie 2015.