Paradisul din Mauritius, un infern pentru câini: Hingherii fură chiar şi căţeii cu stăpân

În timp ce ce turiştii beau cocktail-uri pe plajă şi admiră apele de un albastru impresionant din insula Mauritius, peste 20.000 de câini, atât comunitari, cât şi cu stăpân, sunt ucişi în fiecare an, în modalităţi înfiorătoare.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 09:52
Paradisul din Mauritius, un infern pentru câini: Hingherii fură chiar şi căţeii cu stăpân

Imaginile au fost realizate de reporterii Daily Mail, aflaţi sub acoperire, după ce au fost sesizaţi de fundaţia International Animal Rescue.

Guvernul din Mauritius susţine că este o metodă omenoasă de a controla populaţia de câini comunitari ai insulei, însă ea nu este nici omenoasă, nici respectabilă.

O parte din animalele ucise sunt comunitare, însă cele mai multe dintre ele, aproape 80%, sunt câini de companie, cu stăpân, care au fost luate din faţa casei, cu toate că aveau zgardă şi cipuri de identificare. Animalele sunt capturate într-o campanie de „curăţare”, în ciuda rugăminţilor organizaţilor din întreaga lume de a o opri.

Ele sunt ucise de o organizaţie cu un nume ironic – „Societatea mauritană pentru prevenţia cruzimii asupra animalelor”.

Hingherii, înarmaţi cu plase gigantice de pescuit, înhaţă animalele de oriunde – de la colţul străzii, din parc sau chiar de pe treptele caselor lor. Sunt aruncate şi îngrămădite în cuşti minuscule, în spatele unor maşini încinse de la căldură, unde rămân, plini de sânge şi de oase rupte, cât hingherii îşi continuă „munca”.

Destinaţia finală este un „adăpost” care nu poate fi descris decât ca un lagăr de concentrare pentru câini, scriu jurnaliştii de la Daily Mail. Oamenii angajaţi de societate îi împung cu tije de metal pe câinii care nu „ascultă”. Cei mai mulţi câini sunt, însă, ascunşi în spatele cuştilor, înspăimântaţi şi tremurând. Alţii mai au speranţe, şi se apropie de gardul cuştii fără să ştie ce îi aşteaptă.

Doar animalele cu stăpâni mai au speranţe, deşi foarte mici. Dacă localnicii cred că animalul lor a fost furat de societate, vin la adăpost şi plătesc o taxă de recuperare. Din păcate, taxa este de 30 de lire sterline (160 de lei), iar cei mai mulţi localnici nu îşi permit să o plătească, întrucât salariul lor mediu este de circa 320 de lei pe lună.

Câinii îşi petrec trei zile, după care primesc o injecţie letală şi mor încet, în dureri. Corpurile lor, încă calde, sunt aruncate într-o groapă. Societatea susţine că doar câinii comunitari sunt ucişi, însă este o minciună, mai spun reporterii Daily Mail. Adevărul este că societatea trebuie să captureze 100 de câini pe zi, pentru a reduce populaţia de 200.000 de animale ale insulei.

O britanică ce trăieşte în Mauritius spune că hingherii i-au furat câinii în timp ce îi plimba. Din păcate, i-a lăsat fără lesă, iar autorităţile i-au considerat comunitari, deşi se aflau chiar lângă ea. Femeia a ţipat la ei, însă nu i-a putut opri. Câinii săi au fost aruncaţi în cel mai crud mod posibil în maşină. I-a urmărit până la adăpost şi i-a răscumpărat. Unul din căţei a rămas, însă, fără un picior, după ce i-a fost tăiat în timpul procedurii de prindere.

Populaţia canină din Mauritius este, într-adevăr, extrem de mare şi încă mai creşte, însă câinii de acolo nu sunt periculoşi, susţin jurnaliştii: nu există rabie, iar comunitarii se feresc de oameni. Pentru turişti, pericolul de a se arde de la soare este mai mare decât cel al maidanezilor. Veterinarii locali şi internaţionali sunt de acord că sterilizarea ar opri problema. Actriţa franceză Brigitte Bardot s-a oferit, în urmă cu trei ani, să plătească pentru sterilizarea tuturor câinilor de pe insulă. Guvernul nu a acceptat.

Societatea din Mauritius nu a vrut să răspundă la telefoanele jurnaliştilor de la Daily Mail.