Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei DOCUMENT

​Ministerul Educației va solicita clarificări de la Ministerul Sănătății privind procedura de administrare a testelor pe bază de salivă, una dintre ele fiind posibilitatea ca părinții să primească testele şi să le administreze acasă, înainte de a duce copilul la școală.

15 nov. 2021, 14:47
Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei DOCUMENT

Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Ministerul Educației vrea să știe şi dacă este nevoie de acordul părinților pentru acest test, așa cum era pentru cel cu testele rapide antigen cu prelevare din nas și gât, a precizat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, pentru HotNews.

Părinţii ar putea testa copiii acasă, înainte de a-i duce la şcoală sau grădinţă. Anunţ de la Ministerul Educaţiei

„O să ne adresăm Ministerului Sănătății cu câteva clarificări. Prima clarificare – dacă există posibilitatea să dăm testele și acasă să fie făcute în familie. A doua clarificare este cea referitoare la acordul părinților (pentru testare la școală – n.r.). A treia – de detaliat procedura transmisă vineri”, a declarat Sorin Ion. Oficialul de la Educaţie susţine că un avantaj al administrării testelor acasă este acela că, dacă iese pozitiv, copilul nu mai merge în colectivitate.

Ministerul Sănătăţii a stabilit cum se vor face testele din salivă în şcoli: Testare COVID în prima şi a patra zi a săptămânii, în clasă, la începutul orelor de curs

Ministerul Sănătății a anunțatdeja procedura privind administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, care ar urma, potrivit promisiunilor, să ajungă efectiv în unitățile de învățământ spre finalul acestei săptămâni.  Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii – adică în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ – școli și grădinițe, în sala de clasă / grupă, de către cadrul medical / persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program.

De precizat că, în funcție de specificațiile producătorului, pentru un rezultat corect trebuie să nu se consume alimente sau băuturi cu 30 sau chiar 60 de minute înainte de efectuarea testării, ceea ce ar putea însemna că cei mici nu pot mânca acasă în diminețile în care se face testul.

15.11.2021_comunicat ME clarificari testare scoli gradinite