Patriarhia Română, reacţie după o piesă de teatru din Cluj. „Şi-au bătut joc de simbolurile religioase” FOTO

Un spectacol de teatru desfăşurat în Cluj, în cadrul 'Săptămânii Mândriei' a minorităţilor sexuale a stârnit un adevărat scandal între organizatori şi Patriarhia Română.

RomaniaTV.net
13 iun. 2019, 11:55
Patriarhia Română, reacţie după o piesă de teatru din Cluj. „Şi-au bătut joc de simbolurile religioase” FOTO

În piesa de teatru, care a fost jucată luni seară la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, actorii au folosit o icoană pe care au tăiat ceapă, fiind îmbrăcaţi în chiloţi şi purtând haine de măicuţe, scrie observator.tv.

În urma acestui spectacol de teatru, Patriarhia Română a reacţionat şi a sancţionat dur acţiunile actorilor şi organizatorilor.

Citeşte şi 11 sfaturi sexuale mai eficiente decât viagra

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatruprezentat la Cluj-Napoca în cadrula minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Un spectacol de teatru desfăşurat în Cluj, în cadrul ‘Săptămânii Mândriei’ a minorităţilor sexuale a stârnit un adevărat scandal între organizatori şi Patriarhia Română.

În piesa de teatru, care a fost jucată luni seară la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, actorii au folosit o icoană pe care au tăiat ceapă, fiind îmbrăcaţi în chiloţi şi purtând haine de măicuţe.

În urma acestui spectacol de teatru, Patriarhia Română a reacţionat şi a sancţionat dur acţiunile actorilor şi organizatorilor.

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru Eu sunt! Şi? prezentat la Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Mândriei a minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că prin Legea cultelor ‘sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase’.

De cealaltă parte, reprezentanţii ‘Săptămânii Mândriei’ au transmis un comunicat de presă în care au precizat că piesa de teatru se referă la un act artistic.

„Cei care au asistat cap-coadă la reprezentaţie cunosc însă adevărul – acest spectacol ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate a celor care, deşi nu se regăsesc în valorile creştine precum iubirea, compasiunea şi respectul, folosesc religia creştină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creştin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă, are pasaje împotriva comunităţii gay sau replici care aduc atingeri demnităţii noastre. Spectacolul nu este un spectacol al comunităţii LGBTQ, nu este produs de noi, este un spectacol al unei companii de teatru independente, iar cei care au produs şi interpretează acest spectacol sunt heterosexuali, bărbaţi care iubesc femeile şi femei care iubesc bărbaţii”, se arată în comunicatul organizatorilor.