Pensii 2022, anunţ important pentru milioane de români. Se aplică de la 1 iunie 2022

Vești importante pentru români. Începând cu data de 1 iunie 2022, o categorie de salariați este vizată să își exprime opțiunea legată de contribuția la Pilonul II de pensii.

22 mai 2022, 22:14
Pensii 2022, anunţ important pentru milioane de români. Se aplică de la 1 iunie 2022

Pensii 2022. Începând cu data de 1 iunie 2022, mai mulți salariați trebuie să își exprime opțiunea referitoare la contribuția la Pilonul II de pensii. Prin aplicarea de la 1 iunie a facilităților fiscale, se va reduce contribuția la pensie în firmele din agricultură și industria alimentară. Această reducere este însă exact procentul care merge, potrivit legii la Pilonul II și, în acest context, angajații care vor să continue să contribuie la acest pilon vor trebui să opteze pentru asta.

Concret, dacă salariul minim din sectorul alimentar și cel de agricultură va ajunge la 3.000 de lei din iunie, la un program full-time, scutirea de unele taxe salariale și aplicarea unui procent redus la CAS e condiționată – angajatorul trebuie să bifeze anumite condiții din Legea 135.

Pensii 2022. Ministrul Muncii, anunţ special pentru 2,6 milioane de pensionari

Practic angajatorul poate să aplice pentru beneficiile fiscale din această lege, inclusiv pentru reducerea contribuției la pensii de la 25% la 21,25%. Procentul de 3,75%, care reprezintă reducerea este partea care se duce de obicei la pensia privată – Pilonul II de pensii.

Există trei categorii de pensii

– Pilonul I, adică pensia administrată de sistemul public de pensii;
– Pilonul II, adică pensia administrată privat;
– Pilonul III, adică fonduri private la care contribuie doar cine dorește.

Cei care vor să contribuie însă la Pilonul II cu procentul normal de 3,75% trebuie să facă o cerere în acest sens.

Pilonul II, pensia administrată privat
Sunt trei categorii de pensii în România: Pilonul I, sau sistemul public, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, pensia care este administrată privat și unde ajunge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii și Pilonul III, reprezentată de fondurile private la care contribuie doar cine vrea și cu ce sumă vrea în mod suplimentar.

Pensii 2022: Noua adeverinţă care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins

Sumele depuse în Pilonul II sunt administrate privat și vor ajunge în cele din urma la pensionari sub formă de bani în plus față de sistemul public de pensii.

Pensia privată obligatorie (cea din Pilonul II) merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării. Acești bani vor fi un plus față de pensia din sistemul public.

Pensii 2022. Violeta Alexandru, despre talonul mov

Anunțul momentului pentru pensionarii care primesc pensia pe card. Ce se întâmplă cu talonul mov. Violeta Alexandru a spus recent că a avut o discuție cu președintele Casei Naționale de Pensii Publice despre aplicarea Legii nr. 270/2021 în ce privește accesul la talonul mov de pensii în format electronic.
Violeta Alexandru a vorbit și despre facilitatea pensionarilor de a avea acces la talonul mov, în formatul electronic.

„Și o concluzie generală: iată că se poate pune la punct un sistem, fără milioane de euro bugetate în PNRR/alte programe. Probabil că funcționarii nu au niciun interes să miște lucrurile nici ieftin, nici repede.

Banii europeni pentru platforme/digitalizare înseamnă licitați mari și timp lung, cât mai lung, pentru că sunt și bani de sporuri/salarii aferente echipei de proiect.

Sunt o susținătoare a absorbției fondurilor europene, dar și o cunoscătoare a modului în care se trage de timp când o idee ar putea fi pusă în practică în câteva luni.

Aici am reușit, s-a făcut în câteva luni (imperfectă, cum o fi și cu insistențele de rigoare) facilitatea de primire a talonului mov, în format electronic. Să ne asigurăm că funcționează”, a mai notat aceasta pe contul său de Facebook.

Pensii 2022. Mai bine de jumătate din pensiile românilor au fost recalculate, anunță Ministrul Muncii

Peste 2,6 milioane de dosare de pensii, din 4,8 milioane de dosare, au fost reevaluate până în prezent, a anunțat, joi, Ministrul Muncii, Marius Budăi. Prezent la o conferință, Budăi a fost întrebat și dacă ia în calcul majorarea pensiilor mici.

„Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie. Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici – ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”, a menţionat Marius Budăi, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

Totodată, el a precizat că voucherele vor fi acordate începând cu 1 iunie, anul acesta. „Este o activitate care este în dinamică şi în continuitate şi se va desfăşura până la sfârşitul anului, 31 decembrie. Dacă va fi o singură persoană în România care nu va primi cardul acasă în luna iunie şi îl va primi pe 1 sau pe 2 iulie nu înseamnă ca banii aferenţi lunii iunie vor fi pierduţi”, a adăugat ministrul.