Pensionarii au protestat din nou, în faţa Guvernului

Peste 100 de pensionari afiliați Federației Naționale Unirea a Pensionarilor din România au protestat, marţi, în fața Guvernului, principalul motiv fiind scăderea nivelului de trai.

15 nov. 2016, 10:03
Pensionarii au protestat din nou, în faţa Guvernului

Președintele Federației Naționale Unirea a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a declarat că a trimis solicitări președintelui Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș pentru a le spune pensionarilor ce pensii vor primi în 2017 și în următorii ani, potrivit Agerpres. De asemenea, Dumitru Cojanu a precizat că se așteaptă ca reprezentanții pensionarilor să fie primiți la Guvern pentru a discuta pe marginea revendicărilor.

Potrivit Federației, obiectivul adunării publice din 15 noiembrie îl constituie adâncirea stării de sărăcie și scăderea nivelului de trai din ultimii ani, ca urmare a reducerii puterii de cumpărare.

Pensionarii susțin că pensia reală este mai mică decât era în anul de criză 2009, din cauza înghețării pensiilor în anii 2010 – 2011 și a creșterilor medii de 2,8% din intervalul 2012 – 2016. Aceștia solicită calcularea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, impozitarea pensiilor numai pentru suma care depășește salariul mediu brut, creșterea numărului de medicamente compensate și gratuite, creșterea valorii compensate a protezelor medicale și creșterea numărului de bilete de tratament, de la 220.000 la 400.000.