Peste 1200 de oameni au fost arestaţi la Moscova, în urma unor raiduri de proporţii VIDEO

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat luni, după o întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin, o vastă operaţiune poliţienească împotriva imigranţilor ilegali, în cadrul căreia au fost arestate peste o mie de persoane, în urma unor manifestaţii violente care au făcut duminică 23 de răniţi, relatează AFP şi AP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 oct. 2013, 12:35
Peste 1200 de oameni au fost arestaţi la Moscova, în urma unor raiduri de proporţii VIDEO

‘În cadrul acestei întrevederi a fost luată decizia de mobilizare a unor forţe suplimentare, inclusiv a serviciilor de control al imigraţiei, pentru a restabili ordinea’, a declarat Sobianin.

În timpul operaţiunii, circa 1.200 de persoane au fost arestate într-un centru comercial din cartierul Biriulovo (sudul capitalei), unde lucrează numeroşi imigranţi din sudul Rusiei sau din ţări din Caucaz şi Asia Centrală, a indicat pentru France Presse serviciul de presă al poliţiei.

Aceste persoane au fost reţinute pentru a verifica ‘eventuala lor implicare în crime’, a explicat poliţia.

Aceeaşi piaţă a fost luată cu asalt, duminică, de mii de protestatari împotriva uciderii unui tânăr rus, săptămâna trecută, de către un bărbat identificat ca fiind originar din Caucaz. ‘Rusia, ruşilor!’, au scandat manifestanţii, în cea mai mare parte tineri printre care se aflau şi naţionalişti radicali, care au bătut paznici şi au vandalizat magazinul, încercând apoi să-l incendieze.

În faţa amplorii tulburărilor, autorităţile au plasat forţele poliţieneşti din Moscova în stare de alertă. Duminică seara, circa 380 de persoane au fost arestate.

Dintre cele 23 de persoane rănite în urma confruntărilor între manifestanţi şi poliţie, opt persoane, inclusiv doi poliţişti, au necesitat spitalizare, a indicat Ministerul rus al Sănătăţii, citat de Interfax.

Primarul Moscovei a mai anunţat că şi alte pieţe din capitală vor fi vizate de operaţiuni ale poliţiei, precum şi clădirile unde ar putea fi adăpostiţi imigranţi ilegali. ‘Acest lucru este indispensabil pentru a înţelege amploarea problemei şi pentru a ajuta poliţia la găsirea criminalului’, a afirmat Sobianin.

În ultimii ani, Rusia a fost teatrul mai multor manifestaţii violente xenofobe, marcând o accentuare a naţionalismului şi a sentimentelor anti-imigranţi, combaterea imigraţiei ilegale fiind tema numărul unu a candidaţilor în alegeri pentru funcţia de primar al Moscovei la scrutinul din 8 septembrie.