Peste 350 de militari din şase ţări, la un exerciţiu complex cu trageri de luptă în Poligonul Smârdan

RomaniaTV.net
15 05. 2016, 15:00

Locotenent colonel Valentin Sfrejea de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată ”Sfântul Andrei” din Galați, în exercițiu au fost implicați militari din Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Serbia și Statele Unite ale Americii.

Exercițiul a avut integrate în acțiune elemente debarcate, îmbarcate pe tehnica de luptă, de sprijin aerian — trei elicoptere și două avioane—, de aruncătoare din structurile de pușcași marini americani și de geniu.

Exercițiul a început cu acțiunea forțelor debarcate care au avut misiunea să curețe o zonă de elementele inamice și să stabilească un post de observare de unde să conducă elementele de sprijin aerian și terestru. În etapa a doua au acționat infanteriști îmbarcați pe mașini de luptă ale infanteriei din Batalionul 300 de la Galați, împreună cu o grupă de sprijin de pușcași marini americani, cu misiunea de a prelua controlul asupra unor căi de comunicație foarte importante. Potrivit Agerpres, acțiunile de luptă s-au desfășurat pe o adâncime de aproximativ trei kilometri și pe un front de doi kilometri.

La terminarea exercițiului, comandanții de structuri s-au declarat mulțumiți de modul de acțiune al militarilor.

”Provocarea cea mai importantă a exercițiului a fost integrarea tuturor forțelor participante îmbarcate, debarcate, aeriene și de geniu în același scenariu, mai ales că proveneau din șase țări. Eu cred că toți militarii prezenți la acest exercițiu și-au îndeplinit misiunile în condiții foarte bune, fără abateri de la scenariu și, cel mai important, am dovedit că suntem interoperabili. În acest fel am făcut încă un pas în a învăța să luptăm împreună, să ne cunoaștem mai bine și fiecare dintre noi am câștigat un plus de experiență” a declarat locotenent colonel Valentin Sfrejea.

”A fost un efort fantastic, ne-am antrenat toată săptămâna. Acțiunile au cuprins un element debarcat, un element de sprijin cu foc, atât aerian cât și de artilerie, precum și un element mecanizat. Elementele au fost combinate de-a lungul săptămânii de instrucție astfel încât astăzi să avem un efect maxim de-a lungul acțiunilor”, a spus căpitanul Mark Paige, comandantul companiei de pușcași marini americani.

Comandantul Batalionului 1-8 Infanterie Marină, Armata SUA, locotenent colonel Justin Ansel, a arătat că antrenamentul în comun promovează stabilitatea regională.

”Batalionul meu este dislocat peste tot în Europa. Faptul că ne-am antrenat cu militari din alte cinci țări promovează stabilitatea regională, iar faptul că exercițiul a ieșit foarte bine demonstrează că așa cum ne antrenăm așa o să și luptăm. O parte din batalionul meu a fost sâmbătă într-un exercițiu în Bulgaria, numit Platinum Lyon. În total, în cele două exerciții de aici și din Bulgaria, au fost implicate 11 țări. Faptul că Batalionul 1-8 este dislocat în atâtea locații și se poate antrena în mai multe locuri este fantastic. Soldații români, atât cei de aici cât și cei care au acționat ieri în Bulgaria, sunt fantastici. Am lucrat foarte bine cu ei”, a spus el.

La exercițiu au participat 150 de pușcași marini americani, 150 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată ”Sfântul Andrei” din Galați și militari din Infanteria Marină — 30 din Serbia, 30 din Republica Moldova, opt din Marea Britanie și zece din Bulgaria.

BSRF-16 este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa și Africa, ce se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului. Exercițiul are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contra-insurgență.