Ponta, despre violul de la Vaslui: Poziţia ministrului Justiţiei de a nu spune nimic este INACCEPTABILĂ

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară, într-o intervenție telefonică la B1 TV, că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, trebuie să aibă o poziție fermă cu privire la cazul de viol din Vaslui.

22 iul. 2015, 20:51
Ponta, despre violul de la Vaslui: Poziţia ministrului Justiţiei de a nu spune nimic este INACCEPTABILĂ

„Am văzut primari, am văzut-o pe doamna Udrea cu cătușe și violatorii sunt liberi.

Sigur că toată lumea sesizează că-i ceva anormal aici și mi-am permis să-i cer ministrului Justiției să se comporte ca un ministru al Justiției. Nu poate el să schimbe sentințe, nu poate să sancționeze pe nimeni, dar măcar să aibă o poziție clară. Altfel, pare că toți tăcem din gură și, dacă avem doamne sau domni din Parlament cu cătușe, înseamnă că violatorii pot fi liberi. Asta cred că e total greșit. (…)

Ministrul Justiției trebuie să aibă o poziție. Poziția în care nu spui nimic și te faci că nu s-a întâmplat nimic e inacceptabilă din punctul meu de vedere”, a susținut Victor Ponta.

Citeşte şi: Cazul elevei violate. Victor Ponta, către Cazanciuc: „Dacă CSM nu ia măsuri, mai bine vă daţi DEMISIA”

Premierul a precizat că nu are nicio intenție de a ataca pe cineva din justiție, dar consideră că nu e normal ca violatorii să fie liberi, scrie Agerpres.

„Pe vremea când eram eu procuror erau arestați preventiv criminalii, violatorii, tâlharii și traficanții de droguri. Ceilalți se judecă în libertate și, când un judecător decide că sunt vinovați de ceva, se duc în închisoare. Ei, vremurile acelea s-au schimbat. (…) Acesta este un lucru greșit pentru noi ca societate”, a afirmat Ponta.

Miercuri, în ședința de guvern, premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Robert Cazanciuc că, în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu va lua nicio decizie în acest caz de la Vaslui, ar trebui să își dea demisia.

Ulterior, la Palatul Parlamentului, întrebat de jurnaliști dacă va lua o astfel de decizie, Cazanciuc a afirmat că își va da demisia „cu siguranță” dacă acest gest va ajuta „la înfăptuirea justiției”.

„Am văzut o știre că m-a certat premierul pentru un caz anume, m-a dojenit premierul pentru lucruri care apar în spațiul public. Dincolo de declarațiile publice, sunt proceduri în curs de derulare și cred că trebuie să așteptăm procedurile pentru a fi finalizate de către Inspecția Judiciară și pe urmă să putem discuta dacă acest caz particular este o greșeală pe undeva sau nu”, a precizat Cazanciuc.

Cazul celor șapte tineri vasluieni care au violat o adolescentă anul trecut și sunt cercetați sub control judiciar a stârnit în ultimele zile reacții în spațiul public.

Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei de cercetare sub control judiciar a tinerilor acuzați.

CITEŞTE ŞI Prima măsură împotriva celor şapte violatori. Mama fetei face MĂRTURII CUTREMURĂTOARE: E un gol imens

Inspecția Judiciară a informat că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.