Ponta: Este un lucru extrem de pervers. În România nu se ia nicio decizie că te ia DNA-ul

RomaniaTV.net
19 02. 2013, 06:24

„Este un lucru extrem de pervers: încerc şi îmi sparg capul cu noul ministru Teodorovici, cu noul şef de la ANRMAP, să găsesc de ce se blochează tot timpul fonduri europene, licitaţii. Am făcut o sută de instituţii, toate controlează. În final, când întreb „Ce faceţi?” – „Nu ştim cum, că dacă dăm, ne ia DNA-ul”. Deci, în România nu se ia nicio decizie că te ia DNA-ul. Bun, DNA-ul te ia dacă faci ceva ilegal. Sunt discuţii şi în şedinta de Guvern: „Nu putem să facem”. „Păi noi suntem Guvernul, dăm hotărâri…” „Păi da, dar apoi vine DNA-ul…”, a relatat Ponta la Realitatea TV.

El a ţinut totodată să precizeze că DNA, care a fost gândită ca o instituţie de combatere a marii corupţii, a ajuns să ancheteze orice şef de filială a unui partid politic de comună, iar practic nu se mai ocupă de nimic deoarece nu dispune de suficienţi procurori.

„E şi o problemă obiectivă, pe care am discutat-o cu secţia de procurori, când m-au invitat: din dorinţa de a acumula totul la DNA – că l-am intrebat pe Morar: „Domnule, cum a ajuns DNA să ancheteze la referendum cine a votat?” şi mi-a explicat un lucru care îmi scăpase din punct de vedere juridic: orice lider politic, şef la filiala PSD, PDL sau PNL din comuna cea mai mică, doar pentru că e membru de partid este anchetat de DNA, ceea ce e o prostie. DNA a fost construit pentru marea corupţie, nu ca să găseşti corupţia şefului de partid de la Dâlga (…) DNA, care a pornit de la ideea că va combate marea corupţie – miniştri, parlamentari, preşedinţi – a ajuns să fie acum o chestie care le face pe toate şi, de fapt, nu mai face nimic, pentru că n-ai cum, cu câteva zeci de procurori, să anchetezi toată România”, a spus Ponta.

Premierul a mai arătat că şi în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii există o mare problemă, în care judecătorii votează împotriva altora, această „cea mai gravă criză din justiţie” nefiind însă menţionată în raportul MCV.