Rodica Tănăsescu (SNMF), după întâlnirea cu premierul: Am primit asigurări că medicii de familie vor fi susţinuţi

RomaniaTV.net
20 11. 2017, 07:32

UPDATE Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat luni, după întâlnirea avută cu premierul Mihai Tudose, că medicii de familie au primit asigurări că vor fi susținuți să își facă meseria.

 „Am primit asigurări și promisiuni și din partea Ministerului Sănătății că vom fi susținuți în așa fel încât să putem să ne facem meseria așa cum trebuie, să putem acorda pacienților noștri consultațiile și prescripțiile necesare pentru bolile frecvente și să nu mai existe imputări și sancțiuni atunci când, pur și simplu, am consultat pacienții (…) și le-am dat ceea ce este necesar și nu există prejudicii, ci numai prejudicii pentru Casa Națională (…). Așadar, ni s-a promis că există deschidere, că vor face modificări legislative”, a afirmat Rodica Tănăsescu.

Potrivit acesteia, în prezent există o discuție cu privire la contractul cadru.

Acum mergem la Casa de Asigurări ca să discutăm pe varianta noastră de contract, pentru că ceea ce am primit de la Casa Națională este, din păcate, copiat după contractul vechi și nu îndeplinește niciunul dintre principiile pe care le-am solicitat domnului prim-ministru, și anume posibilitatea de a ne practica meseria conform curriculei noastre și debirocratizare și creșterea accesului pacienților la serviciile medicale. (…) Este un draft incomplet, care aduce un plus de birocrație față de noianul de birocrație pe care-l aveam„, a spus Rodica Tănăsescu.

Întrebată ce se va întâmpla de la 1 ianuarie, ea a precizat: „Dorim să oferim servicii medicale, să oferim consultații de medicina familiei, să facem consiliere și prevenție. (…) N-am vorbim de grevă. (…) Nu e vorba de grevă, înseamnă pur și simplu nesemnarea altor contracte, dacă (…) aceste contracte ar fi dezavantajoase și nu am putea nici să ne practicăm meseria așa cum trebuie, nici să susținem financiar cabinetele„.

Pe de altă parte, ea a arătat că ar trebui să existe o responsabilitate a CNAS și pentru funcționarea aplicațiilor informatice.

Nu am avut discuții legate de această problemă. Sistemele informatice ale Casei (…) funcționează foarte prost de ani și ani de zile. (…) Cred că trebuie să existe o responsabilitate a Casei Naționale pentru funcționarea acestor aplicații, ele trebuie să fie chiar completate„, a mai spus Tănăsescu.

La rândul său, Sandra Alexiu, vicepreședinte al SNMF, a declarat că, în cadrul întâlnirii de la Guvern, reprezentanților medicilor de familie li s-a spus că nu sunt bani.

Acum se lucrează la buget. Pentru acest an ni s-a oferit o creștere de 5% (…), ceea ce înseamnă câțiva bani în plus la valorile de punct, așa cum este structurat contractul, lucru pe care nu l-am acceptat și s-au dus să mai găsească alte soluții. (…) A fost evident faptul că nu se mai poate funcționa așa. Ne-au dat dreptate că un cabinet nu poate funcționa cu aceste sume, (…) că vor fi probabil falimentare cabinetele, dar deocamdată nu sunt bani„, a mai arătat Alexiu.

Premierul a discutat şi miercurea trecută, la Guvern, cu o delegație a medicilor de familie care au protestat în Piața Victoriei. În urma întâlnirii, Mihai Tudose a declarat ca „din pacate” acestia au dreptate, iar sistemul, care este foarte greoi si foarte birocratizat, i-a transformat in contabili.

„Am avut impreuna cu dl vicepremier Marcel Ciolacu si dl. ministru Bodog, o discutie buna cu reprezentantii medicilor de familie. Spun si pe aceasta cale ca (sic!) chiar au dreptate si din pacate chiar au foarte multa dreptate. Spun din pacate fiindca sistemul este in continuare foarte greoi, foarte birocratizat si medicii de familie s-au transformat sau au fost nevoiti sa se transforme in contabili decat sa-si faca meseria. Incercam sa gasim solutii”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Reprezentanții medicilor de familie și ai pacienților din mai multe județe au pichetat la începutul lunii sediile prefecturilor și caselor județene de asigurări de sănătate. Ei au acuzat subfinanțarea asistenței medicale primare și imposibilitatea medicilor de familie de a-și practica meseria în condiții optime.