Premierul Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul: „Românii din Ucraina și ucrainenii din România se vor bucura de toate drepturile!”

10 11. 2022, 21:40

În statul vecin, controlat de Volodimir Zelenski, există o comunitate numeroasă de români, iar în țara noastră au ajuns odată cu declanșarea războiului 2,7 milioane de ucraineni. Dintre aceștia, mulți au ales deja să rămână în țara noastră. Inclusiv piața muncii s-a deschis pentru integrarea ucrainenilor, în diverse domenii de activitate: HORECA, IT, marketing etc.

„În cadrul întâlnirii de astăzi, desigur, voi discuta cu domnul prim-ministru şi despre rolul pe care comunitatea românească îl joacă în acest ansamblu al acţiunilor desfăşurate de Ucraina pentru apărarea Ucrainei.

Cetăţenii români au demonstrat constant că sunt loiali şi fideli statului ucrainean. Şi sunt convins că acest lucru îl apreciază şi l-au apreciat, aşa cum am constatat şi la întâlnirile pe care le-am avut la Kiev împreună cu domnul preşedinte Zelenski şi domnul prim-ministru. Şi este cât se poate de onest să discutăm despre drepturile comunităţilor, atât cea română în Ucraina, cât şi cea ucraineană în România”, a declarat Ciucă.

Guvernul de la Palatul Victoria, cât şi cetăţenii români au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a putea să îi sprijine în aceste momente deosebit de grele, a mai transmis premierul.

Fostul general a participat, joi, alături de omologul său ucrainean Denys Shmyhal, la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina).

 

Ce părere au românii despre războiul din Ucraina

 

Marea majoritate a românilor sunt mai preocupați de economia țării în care locuiesc și de alte probleme arzătoare cu efect imediat decât de conflictul militar din Ucraina. Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde reflectă acest lucru.

Românii cred că România trebuie să sprijine Ucraina doar umanitar. Guvernul nu trebuie să poarte un război direct sau indirect cu Rusia, susțin respondenții.

Astfel, 64% dintre români cred că România trebuie să sprijine umanitar Ucraina. Totuși, 52% sunt de acord cu ajutorul oferi refugiaților, mai puțini față de aprilie, când erau 64%. Pentru ajutor financiar, doar 13% agreează această idee, în timp ce 61% se opun categoric.

VEZI AICI toate cifrele studiului.