Presa austriacă: „Supermarketurile scot produse Red Bull și Pfanner de pe rafturi”. Preşedintele Austriei îşi critică guvernul

09 12. 2022, 14:00
epa05326545 Austrian President-elect Alexander Van der Bellen deliverS a statement after a first meeting with Austrian President Heinz Fischer (not pictured) at the presidential office of the Hofburg Palace in Vienna, Austria, 24 May 2016. The prevoious day, Van der Bellen had won the presidential elections run-off over the right-wing Austrian Freedom Party (FPOe) candidate Hofer by just a few thousands of votes. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a afirmat vineri că regretă decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează Reuters. ”Este adevărat că Austria este într-o situaţie dificilă ca urmare a numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea (aderării la) Schengen nu contribuie la o soluţie”, a scris şeful statului austriac pe Twitter.

Van der Bellen şi-a exprimat speranţa că în curând va fi găsită o soluţie prin dialog cu partenerii din Uniunea Europeană, arată sursa citată.

Ministrul de Interne al Austriei, după ce a votat împotriva aderării României la Schengen: „Şi eu sunt supărat. Am sugerat să amânăm aderarea”

În acelaşi ton, presa austriacă urmărește în continuare reacțiile din România și Bulgaria după ce ambele state au primit vot negativ de la Austria pentru intrarea în Schengen.

Cotidianul austriac ”Haute” scrie vineri, 9 decembrie, că ”România și Bulgaria sunt profund enervate de veto-ul Austriei, în cele două țări având loc boicoturi. Ministrul de Interne Karner rămâne ferm”, potrivit Hotnews.

”În România sunt apeluri la boicot împotriva companiilor austriece care fac afaceri acolo. Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat deja că își va închide conturile la Raiffeisen Bank, nu va mai alimenta de la OMV și nu va mai organiza tabăra de vară în munții Austriei. Motivul este „atitudinea dezgustătoare a Republicii Austria”. De asemenea, România l-a convocat joi seară pe ambasadorul Austriei și i-a înmânat o notă de protest. Între timp, au apărut și primele poze cu supermarketuri care scot produse Red Bull și Pfanner de pe rafturi”, mai scrie ziarul austriac.

Presa din Austria critică poziția guvernului „anti-românesc” de la Viena: „Își pedepsește propriile companii / Populismul lui Nehammer distruge reputația Austriei”
De asemenea, ”Les Echos” a scris că Bulgaria și România mai au de așteptat și că Viena nu are încredere în Sofia și București. ”Pe de altă parte, România și Bulgaria, care bat la ușa zonei Schengen din 2011, vor mai avea de așteptat: cele două candidaturi ale lor au fost spulberate de un veto al Austriei. (…)

Viena se temea că ridicarea controalelor la frontieră cu România și Bulgaria va crește și mai mult sosirile de emigranți. Cu toate acestea, Comisia și Parlamentul European solicită de multă vreme includerea celor trei țări candidate în zona Schengen pentru a ușura viața navetiștilor transfrontalieri și pentru a încuraja turismul. Dar Viena, evident, nu are încredere în Sofia și București că pot exercita un control riguros al frontierelor externe ale UE”.

Și ”Krone” a notat că reprezentanții Germaniei și Luxemburgului au încercat să facă presiuni asupra Austriei ca să-l facă pe Karner să cedeze.

 

Protest la ambasada Austriei din București: merg inclusiv cei mai afectați români de ratarea intrării în Schengen

Austria s-a opus intrării României în spațiul Schengen, o decizie care a stârnit un val de revoltă în România. Oamenii lui Codrin Ștefănescu din Alianța pentru Patrie vor merge în fața ambasadei Austriei pentru a protesta, dar încearcă să mobilizeze cât mai mulți români care nu au neapărat legătură cu partidele politice.  La protest vor participa și liderii transportatorilor rutieri, care au sute de TIR-uri blocate în vămi, din cauza deciziei Austriei de a nu permite accesul României în spațiul Schengen.

Şi Italia este tristă după ce România a fost respinsă de la Schengen. „Am participat la o reuniune dezamăgitoare”

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, a calificat drept „trist” şi „dezamăgitor” vetoul Austriei şi al Olandei la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, informează Agerpres care citează EFE. Piantedosi a afirmat că „Europa nu reuşeşte să garanteze controlul frontierelor externe” şi să „găsească o soluţie comună împotriva imigraţiei ilegale”, în timp ce pune „obstacole de tot felul” în calea a două popoare care au „rădăcini şi orizonturi comune”.

”Este o zi tristă pentru Uniunea Europeană. Am participat la o reuniune dezamăgitoare”, a spus Piantedosi într-o declaraţie făcută vineri despre Consiliul miniştrilor de interne care a avut loc cu o zi înainte la Bruxelles şi care s-a încheiat fără un acord între statele membre.

La această reuniune, miniştrii de interne din UE-27 au aprobat intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2023, dar nu şi a României şi Bulgariei, din cauza opoziţiei Austriei față de România și a Olandei care a respins Bulgaria.

”Sunt ţări surori, au urmat calea care li s-a cerut şi ar avea o contribuţie importantă la controlul frontierelor”, a spus ministrul italian.

Austria a blocat intrarea României şi Bulgariei în Schengen, considerând că acestea nu garantează controlul imigraţiei ilegale la frontierele lor, în pofida faptului că atât Comisia, cât şi Parlamentul European au cerut în mod repetat ca cele două ţări să fie admise în spaţiul de liberă circulaţie.

Atât România, cât şi Bulgaria insistă că îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru a adera la Schengen şi atribuie opoziţia Austriei (şi a Olandei, în cazul Bulgariei) intereselor politice ale partidului conservator care conduce guvernul de la Viena.