Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor: OUG 79 privind conducerile spitalelor va fi modificată

OUG 79/2016 referitoare la funcțiile de conducere din spitale va fi modificată, dar "lucrurile bune" vor rămâne, a declarat joi președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu.

02 mart. 2017, 12:54
Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor: OUG 79 privind conducerile spitalelor va fi modificată

„Vă asigur pe toți că lucrurile bune vor rămâne în ordonanță. Voi propune colegilor un raport de adoptare a ordonanței, cu modificări. Cu siguranță vor exista modificări”, a spus Buicu, la finalul dezbaterilor din comisie referitoare la Ordonanța de Urgență 79/2016, la care au participat rectori ai universităților de medicină, reprezentanți ai asociațiilor din domeniu, experți, potrivit Agerpres.

El a precizat că ”lucrurile bune” din ordonanță se referă la „modalitatea de plată și plata membrilor comisiilor de administrație”, precum și la faptul că „furnizorii de servicii medicale trebuie să fie autorizați și evaluați pentru ca să poată încheia contracte în 2016 – 2017”.

„Asta vedeam ca și urgență. Acestea sunt de fapt motivele de urgență ale Ordonanței pentru că de fapt ar fi rămas spitalele fără servicii medicale. Aceste articole trebuie să rămână și vor rămâne și asigur de acum că lucrurile bune de care sistemul are nevoie vor rămâne în legea de aprobare a ordonanței”, a adăugat Buicu.

Acesta a subliniat că amendamentele depuse de deputați la această ordonanță sunt de reformulare a textului.

Buicu a spus, de asemenea, că a solicitat Comisiei pentru afaceri europene un punct de vedere dacă există la nivel european reglementări în privința incompatibilităților și conflictelor de interese în domeniu.

„Am solicitat Comisiei de afaceri europene dacă există reglementări la nivel european în acest domeniu. Incompatibilitățile și conflictele de interese nu există în Tratatul UE (…). Din experiențe internaționale (…), incompatibilitatea sau conflictul de interese este declarat pe decizie, nu pe poziție sau pe om. În momentul în care există declarat un anume interes este necesară luarea unei decizii care să implice acel interes patrimonial, cum spune CCR”, a explicat Buicu.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, inițiatorul actului normativ, a declarat, după dezbatere, că dacă deputații vor respinge OUG 79/2016 înseamnă că aceștia „vor da înapoi o muncă ce are sens”.

„Vor da înapoi lucrurile fără niciun fel de argumente, așa cum a făcut și Senatul. Sper ca acest lucru să nu se întâmple. Buna credință a Comisiei de sănătate a Camerei a fost deja demonstrată prin această dezbatere publică. Nu a fost nici măcar un singur argument în toată această dezbatere publică împotriva unor lucruri esențiale cum sunt descrierea incompatibilităților suplimentare ale acestei Ordonanțe, depolitizarea managementului de spital, excluderea nepotismului din spitale”, a adăugat Voiculescu.

El și-a manifestat speranța că deputații nu vor modifica nimic din ordonanță. „Sper ca nimic să nu fie modificat. Dacă există modificări, invit Comisia de sănătate a Camerei să explice, să argumenteze și să o facă în mod onest, riguros, nu așa cum a făcut-o Senatul. Să explice de ce un lucru trebuie să fie reglementat altfel decât l-am reglementat noi”, a susținut Voiculescu.

Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților urmează să decidă asupra modificărilor la OUG 79/2016 în ședința de marți. Apoi, plenul Camerei, care este for decizional, se va pronunța. Anterior, Senatul a respins această ordonanță.

OUG 79/2016 prevede extinderea incompatibilităților pentru manager și ceilalți membri ai comitetului director — director medical, director financiar-contabil — astfel încât aceste funcții au devenit incompatibile cu cele de conducere, administrare și control în partide politice sau societăți comerciale. Aceasta prevede și extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu: „deținerea de către soțul/ soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de manager”.