Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, Aurel Vainer, decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, miercuri, pe preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, fostul deputat Aurel Vainer, cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor.

18 ian. 2017, 15:20

Klaus Iohannis a afirmat că Aurel Vainer, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a contribuit, după 1989, la revigorarea comunităților evreiești din România și la promovarea dialogului interetnic și interconfesional.

„V-ați născut într-o mică localitate din Moldova, într-o familie cu mulți copii, care v-a dat puternice rădăcini iudaice și ați copilărit într-o Românie frământată de agresiuni interne și externe, marcată de antisemitism și îndoliată de cruzimile Holocaustului. Cu toate acestea, nu v-ați pierdut nicio clipă dragostea față de pământul natal. V-ați petrecut tinerețea într-o societate a fariseismului care v-a privat de o viață comunitară normală, de mulți dintre apropiați, prieteni și membri ai familiei. Cu toate acestea, dorința de a fi util oamenilor v-a făcut un apreciat specialist în domeniul științei economice. Ca și multor altora, viața vi s-a schimbat odată cu Revoluția din 1989. Ați devenit un contributor important la revigorarea comunităților evreiești din România și un promotor al dialogului interetnic și interconfesional din țara noastră”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a adăugat, totodată, că, în cele trei mandate de parlamentar, Vainer a reprezentat „o adevărată placă turnantă a dialogului politic”.

La rândul său, Aurel Vainer a mulțumit pentru înalta distincție primită și a spus că și pe mai departe va milita „pentru dezvoltarea relațiilor dintre minoritățile naționale și poporul român în totalitatea sa”.

Vainer a adăugat iubește că România, dar nu și-a uitat niciodată „originile străvechi” și, de aceea, respectul pentru țara sa natală, România, a fost însoțit de respectul față de Israel.