Preşedintele Siriei cere „prezenţă militară rusă pe termen lung” şi ameninţă cu moartea Căştile Albe

27 07. 2018, 07:01

”Forţele armate ruse sunt necesare echilibrului în regiunea noastră, cel puţin în Orientul Mijlociu, până când evoluează echilibrul politic mondial. Iar asta ar putea să nu se întâmple, nu putem şti. Atât de importante şi necesare sunt (forţele ruse)”, a declarat al-Assad într-un intervu acordat presei ruse.  Rusia şi Siria au încheiat pe o perioadă de 40 de ani acordul cu privire la baza militară de la Hmeimim, ceea ce arată că relaţia între cele două ţări este pe termen lung, a subliniat el, scrie agenţia rusă.

O întoarcere rapidă a refugiaţilor în Siria este principalul dosar aflat în discuţie între Damasc şi Moscova, a precizat preşedintele sirian. ”Invităm refugiaţii, mai ales pe sirienii care aveau întreprinderi aici, să  se întoarcă” în ţară, a declarat el.

Al-Assad evocă de asemenea soarta Căştilor Albe – salvatori care operează în zone rebele, pe care-i acuză că sunt de fapt un paravan al unei activităţi ostile regimului. ”Soarta Căştilor Albe este aceeaşi cu a oricărui alt terorist”, a declarat el. ”Ei au două posibilităţi: să depună armele şi să beneficieze de amnistie, aşa cum s-a întâmplat în ultimii patru din cinci ani, sau să fie lichidaţi ca orice alt terorist”, a continuat el.

Citeşte şi Peste 250 de morţi în atacuri coordonate de Statul Islamic, în sudul Siriei

Israelul şi ţări din occident au contribuit la evacuarea a 422 de Căşti Albe şi membri ai familiilor lor din Siria către Iordania, săptămâna trecută, însă alţii nu au reuşit să fugă din cauza unor baraje rutiere instalate de militari sirieni şi înaintării unor jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI) în regiune.

Pe de altă parte, Semiluna Roşie siriană a început joi să distribuie un ajutor umanitar furnizat de Franţa Ghoutei Orientale, un fost bastion rebel la poarta Damascului, bombardat intensiv de regim în martie-aprilie, înainte să cadă după cinci ani de asediu, scrie AFP. Instituţia a anunţat pe Twitter începerea distribuirii, cu ajutorul ONU, a 3.840 de pături, 572 de kituri de bucătărie şi corturi în această regiune aflată de-acum sub controlul forţelor lui al-Assad.

Rusia a intervenit militar în Siria în 2015, în susţinerea regimului al-Assad. Ea a susţinut ofensiva sângeroasă a regimului de recucerire a Ghoutei de Est după un lung asediu şi un adevărat potop de foc. Această operaţiune umanitară comună este o premieră între o ţară din Occident şi Rusia, de la începutul războiului în Siria, în 2011.

Războiul din Siria, care a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea unor reforme democratice, s-a soldat cu peste 350.000 de morţi.