Klaus Iohannis va returna banii obţinuţi din chiria casei din Sibiu. Preşedintele are de dat înapoi 25.000 de euro

Klaus Iohannis "respectă pe deplin hotărârea justiţiei" cu privire la casa din centrul Sibiului şi va returna "de îndată" sumele care i-au fost virate în baza contractului de închiriere după comunicarea deciziei Curţii de Apel Braşov, a transmis Administraţia Prezidenţială. Preşedintele are de returnat chiria pe cinci luni, 25.000 de euro.

19 apr. 2016, 08:55

Domnul Klaus Iohannis a luat act de rectificarea Cărţii Funciare numărul 9331 Sibiu, în sensul radierii unor drepturi cu privire la imobilul care a făcut obiectul deciziei civile a Curţii de Apel Braşov. În contextul juridic creat, domnul Iohannis respectă pe deplin hotărârea justiţiei şi, fără nicio îndoială, va returna de îndată sumele care i-au fost virate în baza contractului de închiriere, începând cu data comunicării deciziei civile a Curţii de Apel Braşov„, transmite Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, nu mai sunt proprietarii casei din centrul municipiului Sibiu pierdută în instanţă, după ce Oficiul Judeţean de Cadastru a admis, luni, cererea Administraţiei Finanţelor Publice de radiere a dreptului de proprietate al celor doi, însă notarea poate fi contestată în 15 zile.

Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis au pierdut definitiv procesul privind dreptul de proprietate asupra casei din centrul Sibiului pe 12 noiembrie 2015, la Curtea de Apel Braşov. Astfel, soţii Iohannis ar avea de returnat contravaloarea chiriei pe cinci luni, noiembrie – martie, bani pe care i-au încasat de la o bancă comercială, căreia i-au închiriat spaţiul respectiv.

Potrivit presei, soţii Iohannis primesc 5.000 de euro pe lună chirie de la Raiffeisen Bank pentru casa închiriată în centrul Sibiului. Pentru cele cinci luni scurse de la pronunţarea definitivă a sentinţei Curţii de Apel Braşov, soţii Iohannis ar avea de returnat 25.000 de euro.

Klaus Iohannis dispune de banii necesari pentru a-şi plăti datoria. El are, potrivit ultimei declaraţii de avere completate, 13.500 de euro, 9.000 de dolari şi 161.000 de lei în conturi, bani suficienţi să acopere „de îndată” chiriile încasate pe nedrept.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie anul trecut, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani. Soţii Iohannis nu au renunţat însă la imobil şi au depus contestaţie în anulare la Curtea de Apel Braşov. Magistraţii au stabilit iniţial termen pentru 4 ianuarie, apoi pentru 25 ianuarie. La termenul din 25 ianuarie, magistraţii au amânat până în 6 iunie judecarea acestei contestaţii.

Procesul în care preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa cer revizuirea deciziei prin care au pierdut imobilul va fi judecat la Curtea de Apel Piteşti, după ce instanţa supremă a decis strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Braşov.

Astfel, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sibiu a cerut, în 4 aprilie, radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate pe care soţii Iohannis îl au asupra casei de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29.

Directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Sibiu, Puiu Fesan, declara, în 7 aprilie, corespondentului News.ro, că a fost înregistrată cererea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice de radiere din cartea funciară a dreptului de proprietate a soţilor Iohannis asupra casei, cererea fiind „în lucru”.