Preţul petrolului a revenit sub 40 de dolari pe baril

16 03. 2016, 11:57

Analiştii băncii americane văd o situaţie economică dificilă în ţările dezvoltate – SUA, Europa, Japonia – la mai puţin de două săptămâni după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra riscului frânării creşterii economice globale şi a anunţat guvernele că se impun măsuri.

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a şocat pieţele cu o nouă rundă de măsuri agresive de relaxare a politicii monetare. BCE a redus dobânda de politică monetară la 0%, a împins dobânda pentru facilitatea de depozite overnight la -0,4% şi a extins programul de relaxare cantitativă la 80 miliarde de euro pe lună, o nouă încercare disperată a instituţiei conduse de Mario Draghi de a relansa creditarea şi a revigora creşterea economică în Europa. Totodată, BCE a anunţat introducerea de noi programe de tip LTRO, facilitatea de finanţare pe termen lung pentru bănci lansată în premieră la finele lui 2011, la apogeul crizei datoriilor de stat. Şocant este că dobânda de la care pornesc licitaţiile pentru finanţarea disponibilă în cadrul noilor runde de LTRO vor porni de la dobânda de referinţă pentru depozitele overnight, de -0,4%.

Economia UE, principalul partener al României şi cea mai importantă destinaţie a exporturilor ţării noastre, este împotmolită într-o stagnare prelungită, marcată de şomaj ridicat, inflaţie aproape zero şi investiţii puţine şi modeste.

Citeşte mai mult pe economica.net

Citeşte şi Preţul motorinei a crescut spectaculos. Scumpire cu nouă bani, în doar două zile