Prima eclipsă de Super Lună din ultimii 33 de ani. Unde şi când se poate observa VIDEO

25 09. 2015, 06:04

În noaptea de duminică spre luni are loc prima eclipsă de Super Lună din ultimii 33 de ani. De fapt, se petrec două fenomene spectaculoase. Primul – o Super Lună, iar cel de-al doilea o eclipsă a acesteia. Super Luna apare o dată la trei sau şase luni şi se produce când Luna plină se află în cel mai apropiat punct de Pământ. De aceea, duminică noapte satelitul natural al Pământului va părea mai mare.

Eclipsa Superlunii, ce presupune o aliniere perfectă a Lunii, Soarelui şi a Pământului, va dura aproximativ o oră, spun cei de la NASA. Fenomenul rar este ultimul dintr-o serie de patru eclipse totale de Lună, numită Tetradă. Două dintre aceste eclipse au avut loc anul trecut, pe 15 aprilie şi 8 octombrie, iar cea de-a treia, anul acesta, pe 4 aprilie.

Citeşte şi Eclipsa totală de lună de pe 28 septembrie DEZLĂNŢUIE patru semne zodiacale

Fenomenul va fi vizibil aproape în toată lumea. În România, eclipsa va începe la ora 03.11, va avea maximul la 05.47 şi se va termina la 07.16, când luna va apune.

Evenimentul a atras o mulțime de speculații. Unii cred că lumea se va sfârşi, în timp ce alţii spun că drumul omenirii se va schimba. „La fiecare Lună sângerie există ceva ce începe cu o tragedie şi se termină cu un triumf. Tragedia din 1492 este că evreii au fost expulzaţi, triumful a fost că s-a descoperit America, devenită patria evreilor„, spune pastorul John Hague.

Dacă rataţi fenomenul de duminică, mai trebuie să aşteptaţi încă 18 ani pentru a fi martorii unei eclipse de Superlună.