Proiectul legii VACCINĂRII a fost finalizat: „Încercăm să evităm câteva dintre neajunsuri”

25 11. 2015, 20:28

Din punct de vedere tehnic, al celor care au lucrat în cadrul acestui grup de lucru, proiectul de lege este finalizat.

Rămâne de verificat din punct de vedere al reglementărilor juridice în vigoare (…) cât să nu vină în contradicție cu alte acte normative. Va fi și o dezbatere„, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Noi încercăm să evităm câteva dintre neajunsurile care au împietat asupra programului de imunizări. Și aici mă refer în primul rând la administrarea vaccinurilor, adică disponibilitatea permanentă a dozelor la medicii de familie. Se prevede, în acest sens, existența unui stoc la nivel național care să acopere necesarul pentru un an suplimentar„, spune specialistul, potrivit evz.ro.

Tot prin această lege, statul român își va asuma și va acoperi financiar orice reacții adverse care ar putea să apară după vaccinurile obligatorii.

CITEŞTE ŞI Ce prevede noul proiect al legii vaccinării

Dar aceste efecte grave apar cu o frecvență de 1.000 de ori mai mică în cazul administrării de vaccin decât ar apărea în cazul în care boala s-ar manifesta! Adică, spre exemplu, dacă encefalita după administrare de vaccin rujeolic apare una la un milion de cazuri, dacă am avea un milion de cazuri de rujeolă, adică copii nevaccinați, ar apărea 1.000 de cazuri de encefalită!„, exemplifică Rafila.

Tot el spune că același proiect prevede și înființarea unui Comitet Tehnic Național de Vaccinare, cu filiale județene, „încât toate discuțiile care pot să apară la nivel local să fie rezolvate de aceste comitete teritoriale, inclusiv evaluarea copiilor care au contraindicație la vaccinare și, dacă există contestații sau probleme de genul acesta, să poată să fie verificate și rezolvate de comisie în timp real. Ele vor oferi și posibilitate de consiliere părinților”.