RADET vine cu soluţii pentru SCĂDEREA facturilor la căldură. Ce trebuie să faci

Mai bine de 25 de milioane de lei are de recuperat RADET de la constănţenii care nu şi-au plătit de cel puţin trei luni de zile apa caldă şi căldura. Din această sumă, peste 17 milioane sunt datorii ale asociaţiilor de proprietari, unele mai vechi chiar de şase luni.

RomaniaTV.net
27 nov. 2015, 11:14
RADET vine cu soluţii pentru SCĂDEREA facturilor la căldură. Ce trebuie să faci

Conducerea RADET le recomandă tuturor celor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să verifice pe site-ul regiei dacă asociaţia din care fac parte îşi plăteşte facturile la apă caldă şi căldură, scrie cugetliber.ro.

Citeşte şi Apa caldă şi căldura, OPRITE în mai multe cartiere şi cămine studenţeşti din Bucureşti

„Noi publicăm periodic topul datornicilor şi îi sfătuim pe toţi consumatorii să verifice dacă asociaţia a achitat facturile către RADET. Dacă ei sunt buni platnici, dar administratorul nu a achitat factura, există riscul să rămână fără apă caldă sau căldură. Întâlnim foarte multe cazuri de delapidări şi am considerat că este important să punem la dispoziţia consumatorilor acest top, pentru a putea verifica”, a declarat directorul general interimar al RADET, Liviu Popa.

Acesta atrage atenţia că, la începutul lunii decembrie, vor fi trimise facturile pentru luna noiembrie, dar şi pentru căldura din luna octombrie. „În blocurile unde există debranşări, administratorii trebuie să calculeze cota comună pentru toţi proprietarii, nu numai pentru cei rămaşi în sistemul centralizat. Toate apartamentele debranşate sunt obligate la achitarea unei părţi comune din încălzire. Cei care nu vor să achite creează un deserviciu celor rămaşi conectaţi la sistem, iar pe aceştia din urmă îi invit să ni se adreseze, pentru că se creează un abuz”, a mai spus şeful RADET.

Investiţii, dar pe banii consumatorilor Potrivit acestuia, facturile la căldură ar putea fi şi mai mici dacă proprietarii ar face unele investiţii.

„Este important să se izoleze termic conductele din subsol. O mare parte din căldura măsurată se duce în subsol. Din păcate, însă, este vorba despre instalaţia blocului şi aceste costuri trebuie suportate de către proprietarii din bloc”, îi sfătuieşte Liviu Popa.Costurile unei astfel de investiţii s-ar putea ridica însă, chiar şi la 10.000 de lei, în funcţie de dimen-siunea blocului.

Citeşte şi Cu fiecare grad în plus în calorifere, creşte şi factura. Iată cum putem face ECONOMII

„Ne-am gândit şi noi de ceva timp la aşa ceva, am chemat chiar şi o firmă care să ne facă un calcul. Sumele sunt foarte mari, iar oa-menii nu sunt de acord, deocam-dată, să dea atâţia bani.

Au spus să vedem la vară, când nu vor mai avea de plătit factura. Nici nu ştim dacă merită aşa ceva. Au făcut alţii, la un bloc în Tomis Nord, au pus câte 200 de lei de apartament pentru materiale şi s-a ocupat unul mai priceput din bloc. Dar, deocamdată, nu este mare diferenţă între ce consumau anul trecut şi cât consumă acum”, ne-a povestit Nicolae Iancu, preşedintele unei asociaţii de proprietari din zona Far.