Raed Arafat: „Activitatea religioasă s-a considerat esenţială, ca mersul la alimentară”

Raed Arafat, despre lista restricţiilor pentru activităţile religioase: Nu neapărat să ai argument ştiinţific, e o decizie luată în CNSU, nu le închidem dar punem condiţia de doi metri între persoane şi mască obligatorie

24 oct. 2021, 17:46
Raed Arafat: „Activitatea religioasă s-a considerat esenţială, ca mersul la alimentară”

Raed Arafat a explicat de ce autoritățile nu au inclus biserica pe lista cu locuri în care este solicitat certificatul verde. Singurele reguli care se aplică în biserici sunt purtarea măștii de protecție și respectarea unei distanțe de doi metri între persoane.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat motivul pentru care lăcașurile de cult au fost exceptate de la noile restricții anunțate de autorități.

Raed Arafat anunţă când va fi obligatoriu CERTIFICATUL VERDE şi la locul de muncă

Raed Arafat a spus că nu s-au interzis activitățile religioase deoarece există o decizie CNSU în acest sens și se merge numai pe impunerea purtării măștii și a obligației ca între persoane să fie măcar doi metri distanță.

”Știu că situația cu bisericile a tot fost discutată. Este decizia CNSU de a lăsa activitatea din biserici să se desfășoare, dar cu limitare de doi metri pătrați pentru o persoană și bineînțeles cu mască. Este o decizie, s-a discutat și s-a hotărât că pentru această activitate este una esențială dintr-un anumit punct de vedere, cum este să te duci la alimentară sau la farmacie”, a explicat șeful DSU la Digi24.

Şcolile ar putea rămâne închise şi după vacanţa de două săptămâni. Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie”

Medical vorbind, spune șeful DSU, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu peste tot, chiar și în magazinele esențiale, însă acest lucru este imposibil de implementat.

”Nu s-a pus pe susținere treaba asta, în sensul dacă susțin sau nu susțin. A fost o discuție, o hotărăre a Guvernului, s-a votat și da, am susținut în final decizia aceasta. Nu vreau să intru în discuție pe religie și pe Biserică. Acest subiect a fost foarte manipulat și foarte agresiv prezentat timp de un an jumătate”.

Potrivit acestuia, decizia potrivit căreia certificatul verde să nu fie obligatoriu pentru participarea la slujbe și la alte reuniuni religioase a fost luată în unanimitate.

Preotul s-a referit la faptul că autoritățile au decis ca bisericile să rămână deschise. Mai exact, certificatul verde nu va fi obligatoriu în biserici și la reuniunile religioase, spre deosebire de alte instituții în care, de luni, pot intra doar persoanele care fac dovada vaccinării, testării sau a trecerii prin boală.

”Am primit o veste extraordinară de la Grupul de Comunicare Strategică! Prezența omului în biserică este esențială pentru viața societății. În sfârșit, statul recunoaște importanța bisericii deschise pentru ca omul să se poată ruga. Am fost bucuros să găsesc în fluxul de știri faptul că domnul Raed Arafat spunea că activitatea religioasă este considerată esențială, la fel ca mersul la alimentară. Omul poate să meargă și fără certificat verde la alimentară pentru a-și hrăni trupul, la farmacie pentru a-și lua medicamente și la biserică unde își hrănește sufletul. Statul român recunoaște importanța prezenței omului la biserică în această pandemie. Dăm slavă lui Dumnezeu că suntem lăsați să ne închinăm fără să fim discriminați. În biserică, și vaccinatul, dar și nevaccinatul își găsește pacea. Vă iubim, la fel de mult, și pe unii, și pe alții”, a zis părintele Vasile Ioana.

”Îl felicit pe domnul Raed Arafat. Votul privind bisericile a fost în unanimitate! Oamenii au înțeles că biserica este un spital duhovnicesc!”, a mai spus Vasile Ioana.

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.
În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul cuprinde restricţiile aplicabile de luni.   În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.  De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.