Raed Arafat (şef DSU): „Nu s-a luat în considerare un lockdown total de Sărbătorile de iarnă”

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a vorbit, marți seară, despre măsurile din perioada sărbătorilor, care ar trebui respectate de toată lumea.

15 dec. 2020, 21:44
Raed Arafat (şef DSU): „Nu s-a luat în considerare un lockdown total de Sărbătorile de iarnă”

Raed Arafat (şef DSU) a vorbit din nou marţi seară despre restricţiile de Sărbători. Întrebat dacă ar fi o variantă de luat în calcul cea a unei carantine naționale de două săptămâni, Raed Arafat a declarat: „La noi nu s-a luat în considerare un lockdown total, rămân însă în vigoare măsurile care sunt acum. Există reguli care se respectă, pe lângă măsurile locale, cu acele carantinări pe care le luăm, iar rezultatele sunt foarte bune. noi nu amenințăm populația. Eu consider că dacă se respectă aceste măsuri, putem preveni răspândirea”, a spus Raed Arafat (şef DSU).

Alexandru Rafila, despre un posibil lockdown de sărbători: O gestiune proastă a pandemiei va duce la complicații în timpul sărbătorilor

„Știm foarte bine că mese festive de Anul Nou nu pot fi organizate. Dacă cineva organizează acasă, nu avem cum să verificăm.

Dacă vorbim de cabane închiriate, acestea, din câte știu, intră sub incidența legii. Nu e amenințare, e constatare. Aceasta este legea. Dacă nu se vor respecta măsurile și se vor întâlni, vom avea o creștere după Anul Nou. Putem avea niște sărbători altfel, nu restrictive.”, a spus Raed Arafat (şef DSU).

Raed Arafat, întrebat despre o eventuală carantinare a Capitalei: DSP face analiza

Raed Arafat a fost întrebat, joi seară, într-o conferinţă de presă, dacă se impun noi restricţii în Bucureşti sau instituirea carantinei şi a răspuns: ”Din ce ştiu şi am avut discutat cu domnul prefect, au început să intensifice controalele. Aici, DSP face analiză asupra situaţiei, discută cu prefectul şi, dacă vin cu propuneri pentru măsuri suplimentare, pot fi discutate în CMBSU. Dar analiza şi evaluarea începe la nivelul DSP Bucureşti şi pe urmă cu CMBSU care e condus de prefect şi bineînţeles în prezenţa primarului municipiului”.

Lockdown în România? 600 de militari au fost detaşaţi la DSP

Arafat a făcut apel la respectarea măsurilor impuse, întrucât în ultimele zile numărul de cazuri nou înregistrate în Capitală a fost mare.

Raed Arafat (şef DSU) îi trimite la lege pe patronii de terase: ‘Dacă există pereți și acoperiș, deja nu mai este o terasă în aer liber’

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit marți seară, la B1 TV despre respectarea normelor sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19 și a adus în discuție și subiectul teraselor și al angajaților din domneiul HoReCa.

El a ținut să lămurească exact cum sunt definite în mod corect terasele, abordând și problema agenților comerciali care încearcă să „păcălească” normele sanitare în restaurante sau cafelene. Referitor la terasele care au încercat să își monteze pereți transparenți din poliplan, Arafat atrage atenția asupra faptului că „Hotărârea de Guvern prevede clar că acestea nu mai sunt terase și sunt spații închise. Rolul agenților de Ordine Publică, inclusiv DSP-urile și DSV-urile, este să le amendeze și să le închidă. Acolo trebuie să fie luate măsuri. Trebuie să verifice și să vadă ce înseamnă terasă în spațiu deschis, iar dacă nu sunte respectate regulile să le aendeze sau să le închidă. Noi dispunem reguli, regulile acestea nu sunt respectate, iar mai departe începe să crească numărul de cazuri”, a precizar Arafat, în direct la B1 TV.

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit marți seară, la B1 TV, despre vaccinarea anti-COVID în România, în contextul în care la data de 21 decembrie serul realizat de Pfizer și BioNTech ar putea fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.
„Începerea vaccinări nu înseamnă reducerea măsurilor și nu înseamnă că suntem ok și că totul s-a terminat. Începerea procesului de vaccinare înseamnă că unele persoane care vor primi vaccinul vor fi protejate, dar mai departe cifra celor care trebuie să se vaccineze ca să întrerupem acest lanț de răspîndire a bolii, trebuie să ajungă la 60% – 70% din populație.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, marţi la ora 15.00, o şedinţă de lucru privind gestionarea epidemiei de COVID-19, dar nu a mai făcut declaraţii de presă la final pentru conlcuzii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 6.171 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, 204 persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 13.698 de la debutul pandemiei. 1.255 de pacienţi sunt internaţi la ATI.