Raport UNICEF: România, ţara cu cei mai violenţi adolescenţi

Raport cutremurător la nivel mondial: dintre ţările din lumea civilizată, România are cei mai mulți adolescenți care provoacă violențe în școli. Practic, 6 din 10 elevi cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani recunosc că își terorizează colegii. Asta în timp ce mai bine de jumătate dintre părinții din România țipă la propriii copii de câte ori au ocazia.

08 sept. 2014, 07:00
Raport UNICEF: România, ţara cu cei mai violenţi adolescenţi

Unicef a lansat raportul „Ascuns la Vedere”, cea mai mare compilație de date referitoare la violența împotriva copiilor realizată vreodată ce arată amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual și emoțional la care sunt supuși copiii.

Violența împotriva copiilor are loc în fiecare zi, în toate țările din lume. Deși copiii sunt cei care suferă cel mai mult, violența afectează și toate straturile societății, subminând stabilitatea și progresul. Violența împotriva copiilor nu este însă inevitabilă. Violența poate fi prevenită dacă refuzăm ca ea să rămână ascunsă„, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul Unicef în România, potrivit unui comunicat.

Principalele concluzii ale raportului sunt:

  • Disciplinarea prin violență: Aproximativ 17% din copiii din 58 de țări sunt supuși unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, urechi sau față sau lovituri dure și repetate). La nivel global, trei din zece adulți consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a crește copiii bine. În România, o evaluare UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva apreciat a fi greșit, prima reacție a 54% dintre părinți este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.
  • Atitudinile față de violență: Aproape jumătate din fetele adolescente cu vârste între 15 și 19 ani (în jur de 126 de milioane) consideră că soțul are o justificare în a-și lovi soția în anumite circumstanțe. În 28 din 60 de țări, informații despre ambele sexe relevă că mai multe fete decât băieți cred că bătaia soției este uneori justificată. Informații din 30 de țări sugerează că aproape șapte din zece fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic și/ sau sexual nu au cerut niciodată ajutor.
  • Intimidare/ Bullying: Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 și 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizați cu regularitate în școală. Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 și 15 ani din Europa și America de Nord afirmă că au brutalizat alți copii – în Letonia și România aproape 6 din 10 recunosc că brutalizează alți copii.
  • Violența sexuală: la nivel mondial, în jur de 120 de milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (aproximativ 1 din 10) au avut contact sexual forțat sau alte acte sexuale forțate, iar una din trei fete adolescente măritate vreodată, cu vârsta între 15 și 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violențelor emoționale, fizice sau sexuale comise de soții sau partenerii lor. În Elveția, un studiu național din 2009 despre fete  și băieți cu vârste între  15 și 17 ani a descoperit că 22%, respectiv 8% au trăit cel puțin un incident de violență sexuală care a implicat contact fizic. Cea mai comună formă de violență sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea în spațiul virtual (pe internet).
  • Omuciderea: O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii și adolescenți sub vârsta de 20 de ani, rezultând un număr de aproape 95.000 de morți în 2012. Din țările Europei de Vest și Americii de Nord, rata cea mai mare de omucideri este deținută de Statele Unite ale Americii.
  • România: în anul 2011 au fost raportate aproximativ 11.000 de cazuri de violență împotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri includ neglijarea copiilor, abuz emoțional, fizic și sexual. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violență asupra copilului.

Raportul Unicef „Ascuns la Vedere” se bazează pe date din 190 de țări, documentând violența în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranță: în comunitățile, școlile și casele lor. De asemenea, detaliază efectele de durată, adesea trans generaționale ale violenței, concluzionând că, pentru copiii expuși violenței, abuzului și neglijării riscul de a fi șomeri, de a trăi în sărăcie și de a fi violenți la rândul lor este mai mare. Raportul se bazează doar pe informațiile primite de la persoanele care au putut și au fost dispuse să răspundă, reprezentând astfel estimări minime.

CITEŞTE ŞI: Primele IMAGINI de la crima din Slatina. Ucigaşul sportivului, fotografiat imediat după atacul sângeros