RĂZBOI ÎN CAUCAZ. Armenia acuză Azerbaidjanul că ucide civili în bombardamente, imaginile de pe front sunt cumplite VIDEO

06 11. 2020, 12:13

RĂZBOI ÎN CAUCAZ. O purtătoare de cuvânt a armatei armene, Şuşan Stepanian, a indicat pe Twitter că Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabah, a fost din nou vizată de bombardamente. „O rachetă a lovit o zonă rezidenţială, ucigând trei civili„, a afirmat ea, menţionând de asemenea bombardamente împotriva oraşului Şuşa.

La rândul său, Ministerul azer al Apărării a informat despre tiruri inamice în cursul dimineţii asupra oraşului Terter şi a două sate, semnalând de asemenea bombardamente în cursul nopţii asupra unei localităţi din regiunea Goranboi.

Citeşte şi Soţia premierului armean pleacă la război, în Nagorno Karabah. Ea a anunţat că a început deja pregătirea militară

Pe Twitter, armata din Nagorno-Karabah a declarat că luptele continuă „în principalele zone ale frontului”. „Numeroase atacuri ale unităţilor azere asupra Şuşa au fost de asemenea respinse„, se menţionează în comunicat, forţele etnicilor armeni din enclavă asigurând că deţin „controlul complet al situaţiei”.

Şuşa, supranumită Ierusalimul regiunii Nagorno-Karabah, este o localitate strategică situată pe înălţimile de la sud de Stepanakert.

Peste 1.200 de morţi, după 27 septembrie

De la reluarea luptelor din 27 septembrie, forţele azere au preluat controlul asupra unor zone importante din sudul regiunii şi se apropie de Şuşa şi de un drum vital care leagă capitala separatistă de Armenia.

La începutul anilor 1990, un prim război în regiune făcuse 30.000 de morţi şi a adus la desprinderea Nagorno-Karabah de Azerbaidjan. Potrivit unor bilanţuri parţiale, aceste noi confruntări, cele mai înverşunate după aproape 30 de ani, au făcut peste 1.250 de morţi, dar numărul victimelor este probabil mult mai ridicat, Azerbaidjanul necomunicându-şi pierderile militare.

Trei tentative de armistiţiu umanitar negociate sub egida Rusiei, Franţei şi a SUA, au eşuat. În această săptămână, ONU a evocat eventualitatea comiterii unor crime de război în urma atacurilor „nediscriminatorii” împotriva civililor, existând înregistrări video care arată executarea unor prizonieri de război armeni.

În timp ce Erevanul a cerut Moscovei asistenţă militară, Baku beneficiază de sprijinul intens al Turciei, acuzată că îi furnizează specialişti şi mercenari, conform agenţiei de presă menţionate.