Regele Mihai, din nou în public după o absenţă îndelungată FOTO

18 08. 2014, 08:39

La ceremonia de inaugurare au luat parte şi Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, care au inițiat lucrările de reconstrucție, cu trei luni în urmă.

Clădirea a fost refăcută într-un timp-record, 90 de zile, iar materialele folosite pentru refacere au fost doar cele din anii 1800: lemn, cărămidă, piatră, nisip, var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, care au fost curățate cu peria, una câte una, și așezate la locul lor.

„Clădirea a fost ridicată în anul 1850, în același timp cu în­cheie­rea celei de-a treia variante a castelului. Castelul regal a avut o primă variantă în piatră, în jurul anului 1650, apoi o a doua va­riantă în 1750, iar a treia, și ultima, un secol mai târziu. Din epoca celei de-a doua variante a cas­telului există pe domeniu doar o singură clădire, grajdul”, a scris principele Radu pe blogul său.

Casa Musafirilor a fost reconstrui­tă cu forțe locale. Au fost selectați zilieri dintre locuitorii comunei, iar ei au fost îndrumați de dirigintele de șantier Ion Ștefan, angajat al Casei MS Regelui. Arhitectul construcției a fost Eugen Cordoș, de la Alba Iulia.

De administrarea proiectului s-a ocupat Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale, iar pe teren au petrecut aproape tot timpul Radu Ghină, consilier regal, și Sebastian Brînzaș, intendentul castelului.