Românul condamnat la moarte în Malaezia a râs pentru prima dată după mult timp. Ce se întâmplă cu Ionuţ Gologan

După multe luni în care nu a primit nicio vizită mai lungă, din partea unui român, Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia, a fost văzut, luna aceasta, de către avocatul Liviu Turcu.

29 mart. 2016, 12:39
Românul condamnat la moarte în Malaezia a râs pentru prima dată după mult timp. Ce se întâmplă cu Ionuţ Gologan

Pentru prima dată după multe luni, Ionuţ Gologan a avut ocazia să stea de vorbă, tip de două ore, cu un român, scrie ziarulring.ro. Avocatul Liviu Turcu l-a vizitat în închisoarea de maximă siguranţă din Malaezia şi a încercat să-i ridice moralul şi să-l facă să vadă că există o rază de speranţă şi în cazul lui.

Citeşte şi Cazul românului condamnat la moarte. Ce i-au scris Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş sultanului din Malaezia

„Am stat vreo două ore cu el de vorbă, nu la vorbitor, ci într-o cameră, cu un ofiţer din penitenciar de faţă. L-am încurajat pe Ionuţ, l-am scos din starea aceea a lui, i-am schimbat puţin optica. Şi doamna consul spunea: E prima dată când îl văd pe Ionuţ că zâmbeşte după atâta timp. Eu i-am spus: Ionuţ, tu, aici, oricum n-ai la ce să te gândeşti decât la tâmpenia asta de condamnare. Ia nu te mai gândi la ea! Citeşte, ascultă muzică, fă altceva. Într-adevăr, citeşte foarte mult, îi duce doamna Camelia cărţi în engleză. A învăţat şi limba malaeză, e foarte inteligent. După vizita mea, lucrurile au început să se mişte.

Nu e nimic adevărat din ce s-a spus şi s-a scris despre el. Evident, este condamnat la moarte şi asta îl macină cel mai tare, pentru că, normal, e o nesiguranţă, orice s-ar spune. Dar nu că nu are dinţi în gură, că nu are ce mânca şi că nu are una sau alta. Ionuţ e într-o situaţie bună. Când l-am văzut eu spunea că era a treia oară când mergea la stomatolog. Are ceva probleme cu dinţii, de la mâncare, de stres, pentru că are trei ani de când este acolo. Evident că nu e ca-n libertate, dar, în niciun caz, nu este aşa cum a apărut în presă. Nici faptul că ar suferi de psoriazis nu este adevărat. (…) Era tuns, ras, frezat. Are acolo dreptul la igienă personală. Chiar eu i-am dus de bărbierit, pastă de dinţi şi alte lucruri de igienă personală. Are dreptul la lenjerie sport şi de dormit. Are dreptul la plimbare, mişcare, câteva ore pe zi. În rest, ascultă muzică, are acces la internet, are cărţi în engleză. Eu i-am lăsat şi bani pentru o lună-două. I-am spus: Fruntea sus, păstrează-ţi mintea limpede, ai răbdare şi fii încrezător, pentru că nu eşti singur! Suntem o mână de oameni care încercăm să facem cât mai mult pentru tine. Doamne-ajută să ne vedem în România, unde sunt alte posibilităţi!”.

Citeşte şi Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte, mărturii din Infern

„În principal, se ţine cont de unde vine inculpatul/condamnatul, de vârstă şi aşa mai departe. Faptul că e creştin şi cetăţean UE îl ajută şi îl poate scăpa de condamnarea la moarte. Malaysienii au probleme cu cei din Singapore şi din alte state vecine. Au mai fost execuţii ale unor cetăţeni din aceste ţări, dar pe creştini ei nu prea îi execută. Nu prea vor ei să creeze conflicte cu ţările UE”, a declarat avocatul Liviu Turcu.