Salarii 2021. Raluca Turcan a făcut anunţul mult aşteptat de români: Nu scad veniturile, ci cresc salariile lăsate mereu în urmă!

Ministrul Muncii vine cu veşti bune pentru români. Raluca Turcan spune că salariile care au fost lăsate mereu în urmă vor creşte.

15 apr. 2021, 17:05
Salarii 2021. Raluca Turcan a făcut anunţul mult aşteptat de români: Nu scad veniturile, ci cresc salariile lăsate mereu în urmă!

Salarii 2021. Guvernantul afirmă că memorandumul adoptat joi în şedinţa de guvern nu va duce la scăderea salariilor din sectorul bugetar, aşa cum au afirmat adversarii politici, ci va educe echitate şi unitate în sistemul de salarizare.

Salarii 2021. Raluca Turcan a făcut anunţul mult aşteptat de români

„Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Aceasta este o intoxicare care de obicei prinde, pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au. În acelaşi timp sunt oameni politici şi alţi oameni care din asta trăiesc, din intoxicare. Este datoria mea, ca ministru al Muncii, să lămuresc orice intoxicare şi voi răspunde de fiecare dată, cu condiţia să mi se solicite un punct de vedere, ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat.

Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România. Dimpotrivă, prin acest memorandum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile din sistemul de salarizare. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi în corelaţia cu eficienţa instituţiilor publice”, a afirmat Raluca Turcan.

„În 30 de zile, începând de astăzi, toate ministerele vor transmite punctele de vedere și propunerile necesare pentru a completa legislația privind salarizarea în sistemul public, pentru fiecare familie ocupațională în parte. Obiectivul este acela de a elimina discrepanțele existente în actuala legislație, care au compromis grav ideea de salarizare unitară. Prin Memorandumul adoptat astăzi în ședința de Guvern, am adoptat totodată principiile noii legi a salarizării din sectorul public:

-Reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei;
-Grile de salarizare pentru administrația locală;
-Sporuri plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
Revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
– Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea este aceeași, indiferent de funcția deținută, trebuie să se acorde în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
– În urma unei analize a sistemului de sporuri, vor fi menținute doar cele relevante.
– Spor de performanță lunar, pentru angajații cu rezultate deosebite.
NICIUN venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii! Dimpotrivă:
Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut;
Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și vor fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice.
Sporurile vor reflecta efortul deosebit sau performanța, ele nu vor mai fi doar o modalitate mascată de a crește salariile.
Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii.”, a mai spus Raluca Turcan, pe contul de Facebook.

Raluca Turcan revine cu explicaţii, pe pagina sa de Facebook, arătând că proiectul despre care vorbea este referitor la o OUG care să modifice şi să completeze legea la care face referire Marcel Ciolacu, 56/2020, precizând în acelaşi timp şi sursa de finanţare.

Citeşte şi: Schimbări la contractele de muncă. Toţi românii trebuie să ştie asta. Anunţul făcut de Raluca Turcan!