Salarii mai mari pentru 163.000 de persoane care lucrează în Sănătate, de la 1 august

Creșterile salariale din Sănătate se vor aplica pentru 163.000 de persoane în urma aprobării miercuri de către Guvern a ordonanței de urgență pentru salarizarea în sistemul public, majorările pentru medici fiind cuprinse între 294 și 914 lei.

08 iun. 2016, 15:37
Salarii mai mari pentru 163.000 de persoane care lucrează în Sănătate, de la 1 august

Medicul primar gradația 5 va avea o creștere de 914 lei, medicul specialist gradația 5 — 557 lei, medicul rezident anul VI-VII — 746 lei, medicul rezident anul III — 294 lei, iar medicul rezident anul I — 312 lei, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

CITEŞTE ŞI: Ordonanţa privind salariile bugetarilor, adoptată. Câţi bani vor primi bugetarii

Întrucât ordonanța prevede creșterea salariilor de bază, pentru medicii rezidenți s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei. Se menține valoarea lunară a bursei de 670 lei„, se arată în comunicat.

Totodată, pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcții, grade, trepte profesionale și gradații diferențiate pe unități clinice, unități neclinice, servicii de ambulanță și structuri de primiri urgențe, anatomie patologică și medicină legală.

În termeni practici, această măsură vrea să stimuleze ocuparea posturilor în unități unde se constată deficit de personal. Vorbim despre secțiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI și de transport neonatal. Personalul din aceste unități va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanță și compartimentelor de primiri urgențe și va primi salarii de bază mai mari„, precizează sursa citată.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personal medical cu pregătire superioară vor fi reglementate pe baza unui contract separat.

Noile salarii intră în vigoare începând cu data de 1 august.

CITEŞTE ŞI: Modificări privind acordarea concediului de odihnă