SCANDAL pe despăgubirile pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Părţile vătămate nu au primit nici acum banii

RomaniaTV.net
08 12. 2015, 10:33

Familiile celor şase bebeluşi care au murit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, dar şi altele care s-au constituit părţi civile, sunt decise să facă plângeri penale dacă până la sfârşitul săptămânii nu vor primi banii pe care instanţa a decis că trebuie să-i primească. Asta cu toate că banii sunt prevăzuţi atât în bugetul Ministerului Sănătăţii, cât şi în bugetul Primăriei Capitalei.

Pe conturile Ministerului Sănătăţii există chiar un sechestru pe suma de 4 milioane de euro care ar fi trebuit să ajungă la toate părţile civile din dosar, însă cu toate acestea plăţile nu au fost făcute. Mihaela Tănase, consilier al ministrului Sănătăţii, a explicat la România TV că întârzierea este cauzată de probleme birocratice. Mai exact, executorul judecătoresc care se ocupă de dosar nu a comunicat Trezoreriei Statului că deja a fost executată o parte din sumă de la alte părţi care trebuie să plătească daune în solidar, în condiţiile în care la Ministerul Sănătăţii a fost pusă poprire pe întreaga sumă fixată de instanţă, de 4 milioane de euro.

Ministerul Sănătăţii are fondurile necesare pentru plata daunelor, însă e nevoie de unele clarificări. Decizia penală a fost ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, cu Spitalul „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti, n.r.) şi alte persoane fizice să plătească daunele în solidar. S-au pus, însă, popriri pe conturile Ministerului Sănătăţii pentru toate sumele datorate. O parte din sumă au fost plătită deja de alte părţi din dosar, dar nu a fost anunţată Trezoreria, ca să poată face plata parţială. Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu trezoreria şi cu alte părţi pentru a se regla această problemă, care este în curs de clarificare. Cel care trebuia să anunţe Trezoreria că a executat o parte din sume era executorul judecătoresc, care a notificat Ministerul Sănătăţii. Trezoreria nu va modifica suma pe care s-a pus poprire decât la comunicarea executorului„, a explicat Mihaela Tănase.