Scriitorii ruşi pun la cale o metodă inedită de protest: plimbarea între două statui

Scriitori ruşi cu legături cu opoziţia au anunţat joi că vor organiza o manifestaţie originală împotriva lui Vladimir Putin duminică, invitând publicul la o plimbare prin Moscova între monumentele a doi mari scriitori ruşi, Aleksandr Puşkin şi Aleksandr Griboiedov.

RomaniaTV.net
10 mai 2012, 15:33
Scriitorii ruşi pun la cale o metodă inedită de protest: plimbarea între două statui

„Deoarece se pare că, în prezent, este interzis să te plimbi pe bulevarde şi prin parcurile din Moscova, un grup de cetăţeni disperaţi, compus în majoritate din scriitori, a hotărât să mărşăluiască între monumentul lui Puşkin şi cel al lui Griboiedov”, a scris pe blogul său scriitorul Boris Akunin, autorul unor romane poliţiste traduse în numeroase ţări din Europa.

De la reprimarea violentă de către poliţie a unei manifestaţii a opoziţiei pe 6 mai, sute de opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin organizează zilnic reuniuni în diferite puncte din centrul oraşului, pe bulevarde sau în parcuri.

Ei nu poartă pancarte, nu stigă niciun slogan, ci doar se plimbă sau discută în grupuri mici, lucru care nu împiedică poliţia să îi disperseze în mod violent, au constatat în ultimele zile jurnalişti AFP. Începând de duminică, sute de persoane au fost arestate în cadrul acestor reuniuni.

„Scopul operaţiunii noastre este să înţelegem dacă este posibil ca moscoviţii să se plimbe liber în oraşul lor sau dacă este necesar să aibă, pentru a face acest lucru, o autorizaţie specială”, a declarat pe un ton ironic Boris Akunin.

Alţi scriitori ruşi ca Ludmila Uliţkaia, Lev Rubinstein, Dmitri Bikov şi Viktor Cenderovici, au lansat, de asemenea, apeluri de participare la această „promenadă”.

În urma alegerilor legislative din decembrie, câştigate de partidul aflat la putere şi considerate de opoziţie ca fraudate, Vladimir Putin este vizat de o mişcare de contestare fără precedent.