Se dau bani mulţi de la stat. Mii de români pot beneficia. Ce trebuie să faci

Mii de români pot lua bani de la stat. Este vorba despre Ghidul programului prin care statul oferă finanțare nerambursabilă persoanelor fizice care își instalează panouri solare fotovoltaice, suma decontată fiind în limita de 90% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

28 nov. 2018, 06:47
Se dau bani mulţi de la stat. Mii de români pot beneficia. Ce trebuie să faci

Prin acest Ghid, Ministerul Mediului urmăreşte creşterea numărului de persoane care îşi produc energia electrică necesară consumului propriu, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice, care duc la îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citeşte şi Staţiunea Saturn va fi modernizată cu bani europeni. Lucrările vor demara în prima parte a anului viitor

Cum se finanţează?

Finanţarea „se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi creditelor bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii”. Aceasta se va acorda în proporţie de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

Persoanele fizice care doresc să se înscrie în program trebuie să depună la instalatorii validaţi mai multe documente, proiectele eligibile fiind cele privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp, cu următoarele părţi component principale:

a) panouri fotovoltaice;

b) invertor;

c) materiale conexiuni;

d) structura de montaj a sistemului;

e) modul de comunicaţie;

f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic;

g) tablou electric curent continuu/curent alternativ.

De asemenea, proiectul prevede decontarea cheltuielilor cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice.

„Art. 19 – Criterii de eligibilitate a solicitantului în vederea obţinerii finanţării

(1) Beneficiază de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) are domiciliul în România;

b) este proprietar al imobilului – construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, este proprietar/deţine un drept de folosinţă şi asupra imobilului – teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară;

c) are acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, în situaţia în care imobilul – construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice este deţinut în coproprietate, astfel cum rezultă din cererea de finanţare;

Continuarea articolului pe legestart.ro.