Simona Halep poate reveni în tenis, sancţiunea nu a fost ratificată de ITF!

Simona Halep nu figurează pe lista ITF a persoanelor aflate în stare de suspendare sau suspendare provizorie, deși sportiva noastră a primit pe 7 octombrie 2022 înștiințarea cu privire la testul anti-doping picat la US Open.

17 mart. 2023, 12:34
Simona Halep poate reveni în tenis, sancţiunea nu a fost ratificată de ITF!

Situație incredibilă pentru Simona Halep, la aproape șase luni de la suspendarea provizorie pentru dopaj dictată de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA)!

Cu toate că Simona Halep nu poate participa la turneele oficiale în această perioadă, interdicția româncei nu este confirmată nici acum de site-ul oficial al Federației Internaționale de Tenis (ITF). S-a ajuns aici din cauza unei probleme de birocrație,  scrie prosport.ro.

Simona Halep nu figurează pe lista ITF a persoanelor aflate în stare de suspendare sau suspendare provizorie, deși sportiva noastră a primit pe 7 octombrie 2022 înștiințarea cu privire la testul anti-doping picat la US Open. Fanii care accesează site-ul oficial al ITF ar crede că Simona a reușit să scape de interdicție, însă motivul absenței constănțencei de pe listă este altul! Fenomenul birocratic nu reprezintă o problemă doar în România, ci și în Marea Britanie, la Londra, acolo unde își are sediul organismul internațional de conducere a tenisului.

Veste de coşmar pentru Simona Halep. Motivul pentru care va fi interzisă definitiv la turneele WTA
Lista nu a mai fost actualizată din data de 5 iulie 2022, astfel că suspendarea provizorie a Simonei Halep nu a fost ratificată nici acum de site-ul ITF. În schimb, Simo se află pe lista cu jucătoarele suspendate întocmită de Agenția pentru Integritatea Tenisului, iar acest lucru o oprește pe româncă să se înscrie la turnee. Potrivit ITIA, Halep este în continuare suspendată provizoriu, neprimind încă decizia finală în cazul de dopaj.

Simona Halep trebuia să fie audiată în luna februarie, însă verdictul întârzie. Cazul se judecă la Tribunalul Sport Resolutions de la Londra, dar deocmandată nu există niciun termen. Mai mult, cazul unei alte jucătoare de tenis, Tara Moore, suspendată provizoriu cu patru luni înaintea Simonei Halep, nu a fost soluționat nici acum.

Citeşte şi: Tribunalul independent Sports Resolutions, decizie de ultimă oră în cazul Simona Halep. Campioana se retrage dacă este suspendată doi ani

Înaintea procesului Simonei Halep, susținătorii Mariei Sharapova au distribuit pe forumul de specialitate Tennisforum.com un videoclip în care sportiva noastră povestește cum se ferea de substanțele interzise. Întrebată mai întâi despre cazul Sharapova, românca a „taxat-o” pe rusoaică, declarația respectivă întorcându-se acum împotriva ei: „E puțin dezamăgitor pentru sport, dar oamenii (n.r. – acuzatorii) știu ce au de făcut și trebuie să așteptăm”, a spus Halep.

Simona Halep a recunoscut că verifica singură dacă pastilele pe care le ia sunt interzise sau nu: „O fac singură! Primim o carte la începutul anului. De fiecare dată când iau ceva, trimit oamenilor care se ocupă cu asta, la anti-dopingul din România, iar acolo se vede totul. Nu iau nimic în afară de antibiotice și vitamine”, a adăugat Simona. În ultimul timp însă, Halep renunțase la obiceiul de a verifica împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) dacă pastilele se află pe lista interzisă.

În momentul în care jurnaliștii i-au spus că substanța găsită în corpul Sharapovei a fost legală timp de 10 ani, apoi pusă pe lista interzisă, Halep nu a apărat-o pe „Masha” nici de această dată: „Nu am nicio idee, nu este treaba mea, pentru că e foarte greu să spui ceva. Sunt oameni care trebuie să decidă ce este legal și ce nu este. Nu iau chestii speciale. Dacă iei ceva, trebuie să verifici cum trebuie. Trimiți la agenția anti-doping de la tine din țară!”, a fost declarația dură a româncei, care a încheiat interviul cu o ironie la adresa Mariei: „Nu am vorbit cu ea nici înainte, dar acum!”.

Clasamentul WTA: Urcare de 13 locuri pentru Gabriela Ruse, coborâre de 12 poziţii pentru Sorana Cîrstea / Simona Halep rămâne pe 19

Gabriela Ruse, care a ajuns în optimi la simplu şi în semifinale la dublu, la Monterrey, a urcat 13 locuri în clasamentul WTA, fiind pe poziţia 147, cu 445 de puncte. Sorana Cîrstea a coborât 12 locuri şi este pe 83, cu 743 puncte. Cel mai bine clasată româncă rămâne în continuare Simona Halep, suspendată pentru dopaj, aflată pe locul 19, cu 1955 puncte.

După o coborâre de două locuri, Irina Begu este pe 38, cu 1288 puncte, iar Ana Bogdan se menţine pe 57, cu 957 puncte. În Top 200 se mai află şi Irina Bara, care a coborât două locuri, pe 193, cu 337 puncte. La dublu, Monica Niculescu a urcat de pe locul 41 pe 40, cu 1755 puncte, iar Gabriela Ruse a urcat de pe 44 pe 41, cu 1.727 puncte.

Lider în clasamentul WTA continuă să fie poloneza Iga Swiatek, urmată de belarusa Arina Sabalenka şi de americanca Jessica Pegula.