Simona Tivadar: „Ce mi-e porcul, ce mi-e migdala! Excesul de grăsimi animale sau vegetale este devastator”

18 12. 2017, 13:14

„Oamenii superocupați, sau supergrăbiți, sau cei care știu că în viața lor pot apărea miliarde de chestii care le pot strica programul și pot, de exemplu, anula o masa de prânz, trebuie să învețe să își facă programul pentru a doua zi. Să stea seara 5 minute și să se gândească. La ce oră plec mâiine? La 8. La ce oră mă trezesc? La 7. Voi avea timp/chef/nervi să îmi fac un sandwich? Nu. Atunci mi-l fac de cu seară. Unde mănânc la prânz? Unde voi fi și ce voi face la ora aceea? Ce vreau să spun e că organizarea este soluția. În 5 minute îți poți pune ziua într-o ordine, ca atunci când ajungi la 9 seara acasă, să fii deja sătul, nu să mănînci pe canapea cele 12 feluri pe care nu ai apucat să le mănânci în timpul zilei. Omul trebuie să se hrănească înainte de a începe activitatea, nu la finalul ei. E ca și cum ar trebui să mergi cu mașina de la București la Constanța și ai pune benzina la Constanța”, spune medicul, potrivit cristinastanciulescu.ro.

Mai mult, medicul specialist a vorbit despre legătura dintre carnea roşie şi cancer.

„Eu m-am supărat foarte tare când OMS a venit cu afirmații din astea ridicole… „Carnea roșie dă cancer”. Serios? Orice fleică pe care o mănânci tu mâine, te îmbolnăvește de cancer? Omul a fost, de când e el pe pământ, vânător și pescar și a mâncat carne roșie. Și au murit toți de cancer? Sigur, nu. Și răspunsul este nu, carnea roșie nu dă cancer! Cancerul este o boală plurifactorială. Asta înseamnă o sumedenie de cauze care se adună ca într-un iceberg care încet-încet iese la suprafață. Bagajul tău genetic este cel mai important lucru. Stilul de viață contează foarte mult! Noi știm anumiți factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, firește! Cei care lucrează cu azbest fac cancer de pleură, dar nu toți cei care lucrează în furnal la Hunedoara fac cancer de pleură! Genetica, stilul de viață, situațiile neprevăzute care intervin și care scad apărarea organismului sunt importante! Dar dacă omul se duce la doctor mereu, își face analizele, chiar dacă are un stil de viață bezmetic, are șansa să găsească afecțiuni de care nu știe, să amelioreze boli, pe unele să le vindece, iar pe altele să le descopere în stadii incipiente”, a declarat dr. Simona Tivadar.

De asemenea, medicul a vorbit şi despre cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm.

„Cantitatea de apă se calculează la copii, în formula pe kg corp. Dar la adulți nu există o formulă exactă. Da, sigur, există o nevoie per kg corp, dar depinde și ce alte lichide bei în timpul zilei, dacă ești băutor de ceai, dacă mănânci supe, atunci apa se reduce. Sau dacă mănânci multe fructe și legume!… Organismul nostru utilizează mai bine apa din legume și fructe decât pe cea din pahar”, spune aceasta.

Totodată, medicul a precizat că „20-25% din colesterol vine din alimentație, deci și cea mai drastică sau absurdă dietă nu poate să reducă colesterolul cu mai mult de 25%… În plus, 40% din colesterol este produs de ficat și 35%- 40% de intestin. Din colesterol provine lecitina care ne trebuie ca să nu ne tâmpim și tot din colesterol se face testosteronul care ne dă combativitatea. Fiecare om trebuie să mănânce în funcție de ce va face el în următoarele ore”.

„Creierul este un mare consumator de combustibil! Și când dormi consumi energie! Deci corporatiştii trebuie să mănânce ca toată lumea, numai că mai puțin caloric. În farfuria lor trebuie să existe un sfert carbohidrați, un sfert proteine și aici adăugăm și lipidele, grăsimile, că doar nu există ou fără gălbenuș și trebuie să fie atenți să nu combine la aceeași masă carne, ou și brânză! Nu că s-ar otrăvi între ele, ci pentru că mâncarea devine mult prea consistentă! Iar ce a rămas din farfurie, trebuie să fie nu desert, ci legume și zarzavat. Asta trebuie să mănânce orice om de pe planeta asta. Sedentarii nu ar trebui să crănțăne toată ziua migdale, alune sau fistic. Că ce mi-e porcul, ce mi-e migdala! Excesul de grasimi e la fel de devastator pentru artere, fie că-s grăsimi vegetale, fie animale. 5 linguri de ulei de măsline au tot atâtea calorii cât 100 de grame de ciocolată. Încetați să vă mai puneți ulei cu oala peste mâncare. Chiar dacă e de măsline”, susţine medicul.

Citeşte şi Ce alimente să eviţi. Atenţie mare, au mai mult de 25 ingrediente